Kirka, Medlin Miler

Ako pored književnosti volite i grčku mitologiju, ovo je ideala knjiga za vas! Kirka je roman koji pristupa grčkoj mitologiji na malo drugačiji način, i u centar zbivanja stavlja jednu vešticu, devojku koja naizgled ni po čemu nije posebna. Kirka biva proterana na ostrvo Aiaia, gde će se njena sudbina ukrstiti sa mnogim poznatim likovima iz grčke mitologije. Ona će se tu sresti sa Odisejem, Ikarom, boginjom Atinom, a od jedne autsajderke će postati veoma moćna čarobnica.Ovo je jedna knjiga o odrastanju, o razvoju jedne žene i o celokupnom njenom putu koji je oblikovao. Ako tražite knjigu koja je fenomenalno napisana, ima sjajnu priču, a izuzetno je lagana i neopterećujuća za čitanje – sada vaša potraga može da prestane. I ne samo to, Kirka je knjiga koja  će vas ohrabriti i navesti da više volite sebe. 

10 minuta i 38 sekundi na ovom čudnom svetu, Elif Šafak

Evo knjige koja i te kako verno prikazuje život žena u Turskoj, ali i život svih onih autsajdera i svih onih takozvanih otpadnika od društva. Priča počinje tako što upoznajemo Lejlu, prostitutku koja je ubijena i čiji mozak prolazi kroz poslednje minute svesti. Znate ono kad se kaže da vam život prolazi pred očima – e pa to se upravo njoj dešava. Svako poglavlje knjige je jedan minut i jedan događaj koji je Lejlu obeležio kao osobu. Pored toga, ovo je knjiga o prijateljstvu, ali i jedno predivno ljubavno pismo Istanbulu, koji je uvek jedan od glavnih likova u knjigama Elif Šafak. Ova knjiga će vas teleportovati na Bosfor, osetićete sve one mirise i ukuse ovog čarobnog grada, a kroz Lejlin lik ćete videti za šta je sve sposobna jedna žena koja ne želi da živi životom koji joj je nametnut.

Dani napuštenosti, Elena Ferante

Ova lista nikako ne bi bila potpuna bez neke knjige Elene Ferante. Ukoliko niste čitali ništa od ove velike književnice, to je definitivno greška koju treba da ispravite. Iako je Moja genijalna prijateljica knjiga koja je proslavila, Dani napuštenosti su upravo ta knjiga koja gađa u srž ženskog srca i uma. Glavna junakinja je Olga, žena koju ostavlja muž i koja pokušava da pronikne u to zašto je napušta. Ona prolazi kroz različite faze – od histerije do potpune smirenosti, ali ni u jednom trenutku joj ne pada na pamet da je muž ostavlja zato što je prosto ne voli. Ona razmišlja o svojim greškama, analizira svoj trud na tom braku, razmišlja u to da li je varao – sve dok zaista ne dođe do tog momenta prihvatanja da je ljubav prestala. Svako od nas je nekad bio ostavljen i analizirao sve svoje postupke, kao i one koje nismo načinili, te je zato ovo idealna knjiga koju bi svaka žena trebalo da pročita kako bi shvatila da nije sama i da se ne dešava sve to samo njoj. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by L. C. Miller (@lettireads)


Naslovna fotografija: instagram.com/bstlovesyou

Zorana Karapandžin

Comments