One su mlade, prelepe i osvojile su kako naslovne strane, tako i modne piste širom sveta. Predstavljamo vam 5 najmlađih svetskih top modela, koje polako preuzimaju vrh svetske manekenske scene.

1. Monika ‘Jac’ Jagaciak (Monika Jagaciak)

1 Jac in Numero by Horst Diekgerdes Top 5 najmlađih manekenki koje osvajaju svetske modne piste

Ova sedamnaestogodišnja lepotica dolazi iz Poljske. Otkrivena je kada je 2007. godine, na nagovor sestre, otišla na kasting jedne od vodećih modnih agencija – “IMG”. Zbog svoje klasične lepote i jasno definisanih crta lica, ubrzo je potpisala ugovor sa istom. Sa samo 13 godina pozirala je za kampanju brenda “Hermes” pored već iskusne manekenke Darije Verbovi (Daria Werbowy). Oko Monike se digla velika prašina 2008. kada je morala biti odbijena na Autralijskoj nedelji mode, jer je zbog svojih godina izazvala veliko negodovanje publike. Od tada su organizatori ove manifestacije postavili limit od 16 godina za minimalnu starost manekenki. Nakon što je sačekala dve godine, kako bi ispunila starosnu granicu, Monika debituje na Njujorškoj nedelji mode, gde radi revije za Calvina Kleina i Donnu Karan. Nakon toga, Monika, ili Jac, kako su joj agenti dodelili nadimak, samo ređa uspehe u modnoj industriji. Ona radi kampanje za modne kuće kao sto su Valentino, Marc Jacobs, i mnoge druge, a pojavljuje se i na naslovnoj strani francuskog izdanja časopisa Numero. Pošto dolazi iz porodice sportista, da se ne bavi modelingom, ona kaže da bi verovatno trenirala skok u dalj kao i njena sestra. Danas, Monika iza sebe ima podužu listu dizajnera sa kojima je sarađivala, a na kojoj bi joj sigurno mnoge starije koleginice pozavidele.

2. Frida Gustavson (Frida Gustavsson)

1 Frida in Vogue UK 2010 Top 5 najmlađih manekenki koje osvajaju svetske modne piste

Frida je osamnaestogodišnjakinja koja dolazi iz Švedske. Otkrivena je 2008. na ulicama Stokholma, odakle odlazi u Japan i započinje svoju karijeru u modelingu. Njena karijera kreće uzbrdo kada 2009. potpisuje ugovor sa modnom agencijom “IMG”. Debituje na Valentinovoj “Haute Couture” reviji. Nakon toga, Frida radi revije za Oscara de la Rentu, Louisa Vuittona, Alexandera McQueena i mnoge druge. Pojavljuje se na naslovnicama časopisa kao što su Elle, Numero, francuski i kineski Vogue. Bila je 4. najtraženiji model za prolećnu sezonu 2010. godine. Radila je kampanje za Marca Jacobsa i Jilla Stuarta. Poznata je kao jedna od omiljenih manekenki među street style fotografima, jer ima impresivnu plejlistu na Ipod-u koja uključuje Boba Dilana (Bob Dylan), grupu Velvet Andergraund (The Velvet Underground) i Lu Rida (Lou Reed). Pored Jac, ona je jedna od manekenki koje se već sada ubrajaju u velika imena, a tek su mnoge godine modelinga pred njma.

3. Dafne Groeneveld (Daphne Groeneveld)

1 Vogue Paris 2010 Top 5 najmlađih manekenki koje osvajaju svetske modne piste

Dafne ima jedno od onih lica koje će vam se ili skroz svideti ili uopšte neće. Ali ono što je sigurno, jeste da će vam ostati u sećanju. Mnogi je nazivaju novom Larom Stone. Ova šesnaestogodišnjakinja iz Holandije svakako nema klasične crte lica, ali dizajneri traže muze najrazličitije lepote, a Dafne je upravo poslužila kao muza Rikarda Tiskija, glavnog dizajnera modne kuće Givenchy, pa se našla u njegovoj prolećnoj reklamnoj kampanji za 2011. godinu. Ali pre toga, Dafne je bila samo obična učenica osnovne škole, sve dok je modni skauti nisu zapazili. Već u decembru 2010. godine našla se na naslovnoj strani časopisa “Vogue Paris” zajedno sa dizajnerom Tomom Fordom. Njen prvi veliki uspeh bila je Milanska nedelja mode, za sezonu proleće/leto ove godine, gde je radila revije za modne kuće Versace, Gucci, Prada i Pucci. Ova mlada dama postala je i zaštitno lice nove kampanje Louisa Vuittona, a možete je videti i na naslovnoj strani junskog izdanja magazina Numero.

4. Lindzi Vikson (Lindsey Wixson)

1 Vogue UK 2011 Top 5 najmlađih manekenki koje osvajaju svetske modne piste

Kao i malopre pomenuta Dafne, Lindzi je devojka koja ima vrlo jedinstveno lice neobičnih crta. Ona je prepoznatljiva po svom razmaku između zuba, velikim usnama i rupicama na obrazima. Ovoj sedamnaestogodišnjakinji iz Kanzasa put do zvezda nije bio lak. Nakon što je sa 12 godina odlučila da postane model, i nakon što je odbijena od strane velikog broja modnih agencija, Lindzi se sreća konačno osmehnula kada je sa samo 15 godina potpisala ugovor sa jednom od vodećih modnih agencija – Marilyn. Nakon toga postaje zaštitno lice brenda Miu Miu, Mulberry, Versace, Jill Stuart i Alexander McQueen, i radi revije za mnoge poznate dizajnere. Za njenu maturu, ove godine, nosila je haljinu koju je posebno za nju dizajnirao Jason Wu. Iako je pre nekoliko nedelja imala veliki peh, na reviji u Kanu koju je organizovala Naomi Kembel u dobrotvorne svrhe, kada je pala čak tri puta zaredom, ova mlada dama sigurno nastavlja sa osvajanjem modne scene.

5. Barbara Palvin (Barbara Palvin)

1 W magazine Top 5 najmlađih manekenki koje osvajaju svetske modne piste

Barbara je sa 13 godina otkrivena na ulicama Budimpešte, a rođena je 1993. godine. Njen prvi uspeh u svetu modelinga je revija za Pradu u toku Milanske nedelje mode 2010. godine. Nakon toga, usledile su revije za Louisa Vuittona, Miu Miu, Ninu Ricci, Christophera Kanea, Vivienne Westwood, a bila je i prvo lice na Chanel reviji. Pojavila se na naslovnoj strani francuskog časopisa Jalouse, a trenutno je zaštitno lice “Chanel beauty” kampanje. Za nju kažu da je neodoljiva mešavina mlade Bruk Šilds (Brooke Shields) i Natalije Vodijanove (Natalia Vodianova), što je svakako dobitna kombinacija u svetu modelinga.


Jovana Radojčić često ume da se zanese u sanjarenju i isključi iz stvarnog sveta. Mašta da proputuje ceo svet, voli modu, knjige,film i fotografiju. “Style is knowing who you are, what you want to say and not giving a damn.” – YSL

Comments