Britanac, Džon Hej (John Hay) je umetnik i stanovnik okruga Darem kojem je sinula ideja da otvori galeriju u kojoj bi meštani mogli da vide slike lokalnih slikara. Naum je sproveo u delo čim se penzionisao prošle nedelje i otvorio u svom dvorištu najmanju galeriju slika na svetu.

Izložbeni prostor nalazi se unutrašnjost zelene telefonske govornice (koja je sama po sebi retkost, jer ih ima svega pet u Engleskoj) u koju može da stane oko dvadesetak umetničkih dela manjeg formata, a da ga istovremeno posete svega dve osobe.

slika1g Trach Up: Galerija iz govornice

Mala galerija, galerijica - galeričica?

Ova zelena govornica koja nosi naziv “Galerija u zelenoj sobi” trenutno prikazuje i dela samog vlasnika, Džona Heja i nekolicine drugih slikara, a Džon se nada da će proširiti zbirku. Nažalost ideja je izgubila na originalnosti zbog jednog Škotlanđanina koji je u crvenoj govornici otvorio svoju galeriju slika, samo nedelju dana posle gospodina Heja.

 Trach Up: Galerija iz govornice

Škotima se, izgleda, dopala zamisao gospodina Heja

Da li će i drugi pratiti trend otvaranja galerija unutar telefonskih govornica ili će ove dve ostati nesvakidašnje atrakcije?

Kako odoleti slatkoj, klasičnoj, engleskoj govornicu koja umesto telefona nudi pejzaže, portrete i fotografije? Čak i ako bi svaku govornicu u Engleskoj i Škotskoj pretvorili u galerijicu uverena sam da ni jedna ne bi ostala neposećena, jer svako poželi s vremena na vreme dodir sa umetnošću bar i u malim količinama, a nema prostora manjeg od unutrašnjosti javne govornice.

Katarina je polaznica naše škole web-novinarstva


Katarina Mitrović studira prirodne nauke, a slobodno vreme troši na putovanja, umetnost, fotografiju, modu, knjige, filmove i diskusiju o istima. Želi da proputuje svet, uvek bude zaljubljena i da sazna što više zanimljivih činjenica i iskusi sve što život pruža i da to podeli sa svakim ko bi je saslušao. Omiljeni citat je od Oskara Wildea: “Većina ljudi je neko drugi. Njihova mišljenja su tuđa mišljenja, njihovi su životi mimikrija, njihove strasti citati”.

Comments