Trento Castello del Buonconsiglio  Trentino: Alpski biser koji vredi otkritiNeko voli more, a neko planinu. Neki više vole domaće, dok se drugi rado odlučuju za strane destinacije. Ako volite putovanja, mesta koja će vas kroz svoju istoriju, kulturu i lepotu dovesti do novih saznanja i obogatiti vaš duh, onda ste na pravom mestu. Postoje mesta na kojima nikada nismo bili, a koja bismo rado posetili, samo da možemo. Tražimo pravu priliku koja viri iza ćoška i čeka da pronađemo njeno tajno sklonište. Ona je tu, spremna da bude otkrivena, željna da nas povede svojim misterioznim stazama. Jedno od takvih mesta, koje će vas opčiniti i na prvi susret zavesti svojom lepotom, nalazi se na severu Italije. Ušuškano među jastuke Alpa, nestrpljivo čeka da ga dodir ruku radoznalog posetioca probudi iz slatkog popodnevnog sna. Upoznajmo Trentino, alpski biser koji vredi otkriti.

Čudna je to zemlja, neobičnog izgleda i ljudi sa sto ćudi, kao i raznih identiteta koji se prepliću već vekovima. Trentino – Alto Adiđe (Adige) ili Südtirol, kako god vam bilo drago, odaziva se na oba imena. Kada kažemo Südtirol ili jednostavno Tirolo, mislimo na područje koje je nekada zauzimalo prostor između dva totalno različita sveta: romanskog (danas italijanskog) i germanskog. Za ovo, ne tako malo ali veoma bitno parče današnje Italije, vođeni su mnogobrojni ratovi u prošlosti, od Napoleona pa sve do poslednjeg velikog rata. Nekada deo velike Austro-Ugarske monarhije, kada je čitavom svetu bila poznata pod imenom Venecija Tridentina, danas je to severna, autonomna regija Italije sa posebnim statutom.

Okružen planinama, među kojima se udobno smestio i već decenijama uživa na istom mestu, stoji jedan grad. Najviše voli da sedi na levoj obali reke Adiđe(Adige) i osluškuje u miru njen žubor, njeno pevanje i jadikovanje. A kada mu reka dosadi, kao neko umorno derište, voli da sedne u krilo starog i mudrog dede, poznatijeg kao Bondone, i sluša njegove priče. Ima dana kada mu ni reke ni planine nisu po volji. Tada ćete ga najverovatnije pronaći na obližnjim jezerima. Prosto obožava da se ogleda u njima i divi svojoj lepoti.  Kako se zove taj grad? Njegovo ime je zvučno i lako se pamti. Zove se Trento i jedan je od najstarijih alpskih centara, ali i prestonica, kako same regije, tako i istoimene provincije.

2 chiesa santa maria maggiore Crkva maria madjore picnik Trentino: Alpski biser koji vredi otkriti

Kao kakva stara dama, Trento se ponosno šepuri pokazujući svoj šarm kojem nije lako odoleti. Prepoznaćete ga veoma lako po njegovim simbolima koje ni vreme, a ni ljudi, a pogotovo ne razne istorijske bitke, nisu mogli da unište. Njegovo srce, mesto sastanka ne samo građana već i putnika namernika, je trg Duomo, jedan od najplepših trgova u zemlji. Na samom trgu dobrodošlicu vam daje čuvena fontana Neptun koja je dobila ime po istoimenom rimskom božanstvu, neizbežni simbol većine gradskih razglednica. Par koraka od nje dočekaće vas kuće poznatih trentskih familija Balduini i Kadzufi (Cazuffi), koje krase prelepe freske. Tu je i čuveni toranj koji ponosno “leti” u nebo, deo ruševina stare tvrđave još iz doba Rimljana i čuvene bitke za “Vrata Verone”. Dok se šetate trgom i pogled vam luta tamo-amo uočićete palatu Pretoriju (Palazzo Pretorio), u kojoj je sedište muzeja Tridentino, a obavezna kulturna stanica je svakako i biskupski dvor. Ne smete propustiti ni gradsku katedralu, koja nosi naziv San Vigilio, a ime je dobila po svecu zaštitniku grada. Osim pomenute centralne katedrale, u Trentu možete posetiti crkvu Santa Maria Mađore (Santa Maria Maggiore), građenu u renesansnom stilu, manastir San Lorenco (Lorenzo) koji, pak, odiše u potpunosti rimskim stilom, a ako ste ljubitelji baroka, onda je po vašoj meri crvka San Frančesko Saverio (San Francesco Saverio).

Trento Palazzo Pretorio picnik Trentino: Alpski biser koji vredi otkriti

Ono po čemu je Trento svakako poznato to je njegov istorijski centar, pomalo sugestivan, kojem nećete moći da odolite, a koji će vas, nesumnjivo, kao nekakvim vremeplovom vratiti u sasvim drugu epohu. Dok šetate tim urbanim stazama, imaćete osećaj da ste zalutali u renesansu, a palate nekadašnjih plemića, ukrašene freskama koje svedoče o najbitnijim momentima gradske istorije, ostaviće na vas neočekivani utisak. Šetajući stazama istorije stićićete do čuvenog dvorca Buonconsiglio, u kom su nekada stanovali prinčevi – biskupi, a koji je danas jedan od gradskih muzeja. Malo dalje, sa zapadne strane, dočekaće vas palata Albere (Palazzo delle Albere), nekadašnja plemićka rezidenca iz petog veka, u kojoj  je smešten Muzej savremene umetnosti.  Na samom izlazu iz grada, sa druge strane reke Adige, čeka vas predgrađe Piedicastello, u kom se nalazi interesantno brdašce Doss Trento. Baš na tom čuvenom brdu, sa koga se pruža prelepi pogled na grad, pored velikog parka nalazi se i Mauzolej Čezare Batisti (Cesare Battisti ), kao i Istorijski muzej alpskih trupa.

Trento Doss Trento picnik Trentino: Alpski biser koji vredi otkriti

Kada ste se bolje upoznali sa gradom i njegovim kulturnim znamenitostima, željni odmora, dobre hrane i pića, na raspologanju su vam mnogobrojni restorani koji nude domaće specijalite, koji će zadovoljiti ne samo vaše telo već i vaš duh. Ako ste ljubitelj vina, Trentino je pravo mesto za vas. Vekovna tradicija vinogradarstva sa kojom Trentinjani mogu da se pohvale garancija je uspeha, a koje god vino da odaberete, verujte, nećete se pokajati. Ako više volite belo grožđe, preporučujemo vam “Alto Adige chardonnay”, ili “Pinot bianco”, a po vašem ukusu će svakako biti i “Moscatto giallo”. Ako ste, ipak, od onih koji u crnom vinu pronalaze užitak (ponekad i utehu), onda su za vas “Pinot nero”, “Merlot” i “Marzemino”.

Posle mnogobrojnih kalorija obično stiže panika a i kajanje. Ne brinite. Da biste se oslobodili viška nepotrebnih kalorija, spas ćete naći u šetnji i obilasku okoline. Trentino je, verujte, u stanju da zadovolji i najprobirljivijeg turistu. Ljubitelji ste svežeg vazduha, planina i sportova? Planinski venac Dolomiti je idealno mesto za vas, bilo leti bilo zimi. Za one koje vole da skijaju tu je Madonna di Campiglio, najpoznatiji ski-centar Italije i jedan od vodećih centara čitave alpske zone. Onima koji vole zelenilo preporučujemo da posete Nacionalni park Adamello – Brenta, jednu od mnogobrojnih zaštićenih teritorija.

madonna di campiglio picnik Trentino: Alpski biser koji vredi otkriti

Osim po planinama, trentska oblast Alto Adige poznata je i po svojim mnogobrojnim jezerima. Tu je iznad svega Garda jezero (Lago di Garda), poznato širom Evrope, a koje se prostire u tri regije: Trentino, Veneto i Lombardija. Pored njega, tu su i ostala, iako manjih dimenzija, jezera koja po svojoj lepoti nimalo ne zaostaju za onim većim, kao što su: Ledro (lago di Ledro), Levico (lago di Levico), Molveno (lago di Molveno), Tovel (lago di Tovel) i Cei (lago di Cei).

Trentino, biser u školjki Alpa, regija koju svakako treba otkriti. Trento, grad ušuškan među planinama, stara dama koja se udavala dva puta. Od prvog muža, Austrijanca, preuzela je hladnoću, oštrinu, tačnost, preciznost i disciplinu. Od drugog muža, Italijana, naučila je šta znači biti iskren i nemati dlaku na jeziku, preuzela strast prema modi i svemu što je lepo, ali i osećaj za druženje i prijateljstva. Stanovnici Trenta su narod koji voli samo tri stvari: planinu, dobro vino i alpski hor, čiji ujedinjenji glasovi otopiće led sa srca i najhladnijeg putnika namernika. Spoj tradicije, ukusne hrane i odličnih vina, jednom rečju Trentino-Alto Adige. Regija koju vredi posetiti.


Emina Ristović za sebe kaže da je večiti nostalgičar i pisac u pokušaju. Reči su njena igračka.

Comments