*GIVEAWAY* Proizvodi za negu kože koji su ti neophodni ovog leta

Otkrivamo: Kako da imaš jaku, blistavu i dugu KOSU?

Belgrade Notes: Novo cool mesto za tvoje letnje uživanje skriveno među krovovima grada

Letnji beauty trend: Kako da postigneš puniji i smeliji izgled obrva koje izgledaju prirodno

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

Made for a Goddess: Kako da svoju kožu učiniš nežnom i glatkom (ADVERTORIJAL)

5 koraka kako da ovog leta imaš svilenkastu kožu i budeš ženstvena poput boginje

Ovo su OSOBINE muškarca sa kojim će SVE biti moguće!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Anastasija Grujić otkriva omiljeni par obuće koji se može kombinovati za sve prilike

Tri načina da započnete biznis, a da ne upadnete u dug

Tri načina da započnete biznis, a da ne upadnete u dug

Postoji mnogo načina da se započne biznis. Postoje bankovni krediti, (ne)prijatelji koji pozajmljuju, različiti investitori i slično. Svi ovi načini mogu da dovedu do uspešnog posla ali, ipak, ovo nisu vaše jedine opcije. Uzdanje u vas same i sopstvene sposobnosti je svakako jedna od trasa koje mladi preduzetnici i vizionari mogu da prigrle kao način da izgrade sopstveni biznis. Idući ovom trasom, to mogu da urade uz veoma malo ili bez ikakvog kapitala, sa malo rizika i bez duga.

Predstavljamo nekoliko najbitnijih saveta koji mogu pomoći u pokretanju sopstvene firme. Napravili smo vam tri veoma bitne kategorije koje savetujemo da pratite.

Počnite od najosnovnijih i najneophodnijih stvari

Preduzetnici su vizionari i sanjalice. Velike korporacije koje su danas uspešne nekada davno su bile samo snovi u nečijoj glavi, ali morali su da počnu od malih stvari. Umesto što su ušli u kancelariju sa nekoliko zaposlenih, počeli su od kuće sa jednim partnerom. Mnogi su u podrumima napravili kancelarije, uz samo nekoliko izvora koji su im bili dostupni. U zavisnosti od toga koji posao želite da pokrenete, bitno je da se sastajete sa ljudima iz branše koja vas zanima. Na ovaj način ćete naučiti nešto novo, pronaći svoju ciljnu grupu i pronaći mušterije. Nakon dosta istraživanja i uspostavljenih veza, spremni ste da malo napredujete i napravite kancelariju. Tada možete i da zaposlite nekoliko ljudi koji neće raditi puno radno vreme, a kada ta kancelarija počne ekonomski da jača možete da ih zaposlite da rade puno radno vreme.

Priključite se takmičenjima za najbolji poslovni plan

Ovo je sjajan način da zaradite novac i steknete nova poznanstva. Daju vam mogućnost da proširite priču o svom poslovnom planu i istovremeno vam daju šansu da dobijete novac koji ćete iskoristiti za investiranje u svoj biznis. Ima nekoliko ovakvih takmičenja sa različitim nagradama. Evo nekoliko saveta:

– Budite oprezni koji je to tip takmičenja kom se priključujete. Želite da se fokusirate za onaj koji se usredsređuje na vaše tržište ili može novčano da vam koristi. Ne samo da će vam ovo pomoći da pobedite, nego ćete dobiti i korisnu povratnu informaciju od lidera i osnivača takmičenja koji i sami rade u vašem polju. Na primer, nemojte se priključivati takmičenjima za društvene poslovne planove ako je vaš domen, recimo, inžinjering. Porazgovarajte sa prethodnim pobednicima kako biste dobili koji savet. Oni su već prošli kroz sve to i mogu vam dati vodič kako i vi da prođete dobro.

– Postarajte se da uvežbate dobro temu/ideju koju prezentujete. S obzirom da će vam sudije postavljati seriju pitanja, gledajte da na svako imate odgovor.

slika1a Tri načina da započnete biznis, a da ne upadnete u dug

Ne radi se o tome koliko novca možete da napravite, nego o tome koliko novca možete da sačuvate

Surfujte po internetu što je više moguće

Ne košta mnogo da budete na pravom mestu i upoznate prave ljude. Šta mislite o tome da budete na pravom mestu u pravo vreme? Ako pratite dešavanja na internetu, tačnije, ako ste u toku sa svim postavljenim oglasima, promocijama i slično, uvek ćete znati gde se šta događa i šta vam od prilika odgovara da ugrabite. Nikada ne znate ko će vam dati šansu. I, što je velika ušteda i prednost – moguće je da ćete dobiti šansu da se priključite većim kompanijama, preko kojih ćete dobiti sav potreban marketing, te na to nećete morati da trošite nimalo novca. Nakon što skupite dovoljno da pokrenete sopstveno poslovanje, možete se lako odvojiti kao nezavisna kompanija i pri tome ostati u dobrim poslovnim, korektnim odnosima sa firmom koja vam je pomogla na početku.

Ovo su samo neki od kreativnih načina koje budući preduzetnici mogu da iskoriste i pokrenu svoje firme bez nagomilavanja duga. Pravi vizionar ume da radi sa limitiranim izvorima novca i opet stvori uspešnu firmu. I zapamtite ovo – ne radi se o tome koliko novca možete da napravite, nego o tome koliko novca možete da sačuvate.


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Editors choice