Ako imaš problema sa anksioznošću ili si jednostavno žena koja voli da previše razmišlja i analizira situacije u svom životu, razumeće poteškoće sa kojima se suočavam kada je spavanje u pitanju. Moja anksioznost eskalirala je sada kada previše vremena provodim kod kuće, ne trošim dovoljno svoje energije da bih mogla momentalno da se komiram, a uspavljivanje je počelo da mi zvuči kao daleka prošlost. Svakodnevno (“svakonoćno”) razmišljanje o budućnosti, poslovnim poduhvatima, ljubavnim nesuglasicama, još jednom je probudilo moju unutrašnju nesigurnost koja me je za života koštala sati i sati sna.

Nakon treće neprospavane noći odlučila sam da je vreme da pronađem način da savladam nesanicu, a ko bolje zna odgovor na sve nego internet. U nastavku ćeš pronaći nekoliko, nadam se, korisnih ideja koje će ti pomoći da brže zaspiš. Pripremi se da utoniš u najdublji san ikada.

Izbegavaj da pokušavaš da se uspavaš čim legneš

Ukoliko patiš od nesanice znaćeš da je instant uspavljivanje nemoguće i ne pokušavaj ga. Kada legneš u krevet sebi za cilj postavi da se odmoriš i da se opustiš znajući da će potom uslediti san. Na ovaj način odmorićeš se (ukoliko ipak ne prespavaš ostatak noći) i zbog ovakve taktike bićeš pod manjim pritiskom.

Uživaj u vremenu provedenom u krevetu

Ovo možda deluje jednostavno i logično, ali istraživanja pokazuju da to često previdimo. Nemoj da razmišljaš o tome koliko ćeš brzo utonuti u san, već uživaj u momentu udobnosti, tišine i opuštenosti.

Skloni telefon/kompjuter ili zaštiti oči

Koliko god da uživaš u skrolovanju Instagrama u beskonačno pred spavanje, znaj da to nije pametno, jer usled izloženosti očiju plavom svetlu, osećaćeš se mnogo budnije. Ukoliko zaista ne možeš da izdržiš bez tehnologije pred spavanje, nabavi naočare sa zaštitom.

Topla kupka ili tuširanje

Istraživanja su pokazala da kupanje sat do dva pred spavanje, pomažu u bržem uspavljivanju.

Iskoristi vreme pred spavanje za relaksaciju i meditaciju

Doktori kažu da će ti meditacija i relaksacija pomoći da se opustiš. Ukoliko misliš da si najgora moguća osoba za ove stvari, dobra vest je što postoje brojne aplikacije i uređaji koji će ti pomoći u ovom zadatku. Headspace aplikacija ima bezbroj opcija za kratke i duge meditacije pomoću kojih ćeš polako nadograditi svoje mogućnosti meditacije u trajanju od sat ili više.

Ugrej ruke i stopala

Kada ti je hladno za ruke i noge biće ti naravno teže da zaspiš. Istraživanja su pokazala da tople šake i stopala predodređuju dobar san.

twinsfisch GFKPATimbvM unsplash e1586435518234 Trikovi pomoću kojih ćeš se rešiti nesanice
Comments