Kad se osećate smoreno, malodušno, zabrinuto i nesigurno, setite se da možete uz pomoć malih trikova u razmišljanju i postupanju da popravite svoje raspoloženje, da se brzo izvučete iz “bedaka” i učinite to – pre nego što utonete tako duboko u mizeriju, da vas baš briga kakav utisak ostavljate i kako izgledate. Ovo je praktična upotreba sistema “od spolja ka unutra”, jer kao što na spolja zračite onim što unutar vašeg bića, tako i spoljašnjim intervencijama možete uticati na to zračenje, odnosno, porpaviti ga kad je negativno. Zaista nije teško i ne morate ništa komplikovano da radite – samo se setite i primenite i ove jednostavne trikove.

Ispravite se

Kad sedite, stojite ili hodate pogrbljeno, vaše držanje tela izražava vašu zabrinutost, loše raspoloženje, kao i želju da se sklupčate, da ostanete u svojoj “kućici”, da se sakrijete i da vas svi ostave na miru. Kad uhvatite sebe kako počinjete da se “uvlačite u kućicu”, da se povijate i skupljate u ramenima, jednostavno se ispravite. Instruktori joge i ostalih tehnika telesnog osvešćivanja, rekli bi “usmerite svest u svoju kičmu” i preporučili bi vam da slušate otkucaje srca i da dišete kroz stopala. Ova čudna uputstva su vrlo delotvorna kad ne razmišljate o njima, nego ih jednostavno poslušate.

Nosite svoj omiljeni parfem

Nanesite kap parfema i negde gde ćete moći da ga “ponjušite” s vremena na vreme. Mirisi imaju moćno emotivno dejstvo i kad osetite miris koji volite, momentalno vam se popravi raspoloženje, prosto ne možete da se ne nasmešite, dok udišete tu divotu. A kad znate kako dobro mirišete, odmah osetite i priliv samopouzdanja i spremnosti za suočavanje sa ostatkom sveta (koji biste najradije da izbegnete u tom trenutku).

Nosite svoj “srećni” nakit, amajliju, odeću

Ako ste nosili tu ogrlicu (prsten, maramu, haljinu…) kad vam se dogodilo nešto lepo ili ste se u nekoj posebnoj situaciji osećali posebno dobro – to ste zapamtili ne samo na emotivnom, nego i na ćelijskom nivou. Ponovite “srećan” autfit ako se spremate za neki važan događaj, stavite svoj čarobni prsten, kristal, lančić, amajliju, da prizovete dobru sreću. Taj mali ritual vas već opušta i priziva dobre ishode (i navodi vas da se ispravite i nasmešite).

Comments