Brisel, najveći grad Kraljevine Belgije, krije mnoge tajne i zanimljiva mesta. Mi smo, međutim, odmah potrčali na ono koje nas najviše zanima iz nedelje u nedelju, a ovaj put nas je sačekao Veliki trg!

Slika 122 Trk na trg: Grand Place, Brisel

Godine 1695. Luj XVI bombardovao je trg

Kao centralni trg u Briselu, zaštićen od strane UNESCO-a (Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu), Veliki trg je jedan od najposećenijih mesta u samom gradu. Nezaobilazan je i za većinu stanovnika pošto se baš na njemu odvijaju mnoga dešavanja.

Trg je od samog nastanka bio namenjen trgovanju. Na samom početku nije imao oblik trga i nije bio prostorno definisan, ali su ga vremenom građevine uobličile. U 13. veku izgrađena je zatvorena tržnica za trgovinu mesom, žitaricama i pekarskim proizvodima i tkaninama da bi se omogućila trgovina i po lošem vremenu. Kasnije su oko njega samog građeni i privatni posedi te ga sad krasi čak trideset i devet cehovskih kuća.

Ovaj trg, čije građevine uglavnom pripadaju gotičkom i baroknom stilu, ima i dve koje su posebno specifične i nameću se svakom posetiocu. To su, svakako najdominantnija na trgu, Gradska većnica (L’Hôtel de Ville de Bruxelles) i Kraljevska kuća (Maison du Roi).

Slika 221 Trk na trg: Grand Place, Brisel

Gradska većnica - sva umetnička dela koja su je krasila su uništena tokom francuskog bombardovanja

Gradska većnica nastala je u periodu od 1401. do 1455. godine.  Kula je visoka 96 metara, a na njenom vrhu se nalazi skulptura arhanđela Mihaila dok ubija demona. Posebno je interesantna priča vezana za pisca Viktoa Igoa (Victor Hugo), koji je živeo na trgu u kući Labudova. On je za većnicu rekao da izgleda kao da je ”iskočila iz glave pesnika i pala u glavu arhitekte“.

Kraljevska kuća poznatija je kao Pekarski dom, pošto je izgrađena na mestu na kom je nekada bila pekara. Nalazi se na suprotnoj strani od većnice.

Slika 318 Trk na trg: Grand Place, Brisel

Kraljevska kuća - transformacija iz pekare u luksuz vredan kraljeva!

Izdvojili smo za vas najzanimljivije detalje vezane za ovaj trg:

  • na trgu je svakog dana otvorena pijaca cveća dok su nedeljom u ponudi i ptice
  • svake druge godine, tokom poznatog srednjovekovnog festivala koji se održava u avgustu, postavlja se veliki tepih od cveća koji prekriva ceo trg
  • ovaj trg smatra se jednim od najlepših u Evropi
  • sve ulice koje vode od trga nazivaju se po nekoj od namirnica koje su se prodavale na trgu: Poulet (piletina), Herbes (lekovito bilje), Fromage (sir)
Slika 417 Trk na trg: Grand Place, Brisel

Cvetni tepih postavlja se na trg od 1971. godine

Posle obilaska preporučujemo kupovinu poznatih belgijskih čokolada ili, ukoliko je hladno, topli napitak od te iste čokolade. Naravno, ne propustite belgijsko pivo i dagnje i pomfrit kao jedno od najpoznatijih jela. Do sledećeg četvrtka…

Slika 512 Trk na trg: Grand Place, Brisel

Au revoir!


Sandro Čanak prezire ograničenost i glupost. Živi na tankoj liniji koja deli stvarnost od njegovih sanjarenja. Boluje od O.G.D.-a (Obsessive Gaga Disorder), obožava fotografiju, putovanja i cheesecake.

Comments