Prethodne tekstove iz serijala “Trk na trg” možete pročitati ovde.

Sijenski, Kampov ili Glavni, koje god ime upotrebili da bi došli do njega, uputiće vas do ovog trga. Kao što mu ime i kaže, glavni je trg Sijene, njen istorijski centar, a ujedno i jedan od najlepših srednjovekovnih trgova u Evropi. Ono što mu daje posebnu čar su zgrade koje ga okružuju i koje se skoro uopšte nisu menjale od svog nastanka.

Slika 113 Trk na trg: Piazza del Campo, Sijena

Glavni trg, ušuškan u zgrade

Kao i većina trgova u Evropi, i ovaj Trg na poljani, kako ga još zovu, nastao je sa ciljem da bude pijaca, a pored toga se koristio i za viteške susrete. Godine 1349, uređen je i kao takav se odmah izdvojio.  Interesantan je polukrug na tlu koji liči na školjku, koji je tada i nastao. Od crvene cigle je i podeljen je u devet delova. Ti delovi razdvojeni su linijama od travertina, vrste kamena koja se i danas koristi u uređenju domova.

U ovom polukrugu nalazi se i Fontana sreće (Fonte Gaia) koja je nastala daleke 1419. godine, a zamenila je još stariju fontanu. Na njoj su posebno interesantne skulpture, koje su replike originala koji se čuvaju na sigurnom.

Slika 216 Trk na trg: Piazza del Campo, Sijena

Školjka i njen biser - fontana

Ono što svakako privuče pogled svakog posetioca, pored fontane, jeste Gradska većnica (Palazzo Pubblico). Izgradnja je počela 1297. godine što čini ovu građevinu starijom od samog trga. Klasične je italijanske srednjevekovne arhitekture, sa primesama gotike. Donji deo je izgrađen od kamena, a ostatak od opeke. Zvonik (Torre del Mangia) je izgrađen naknadno, a cilj je bio da se vine u nebo više od zvonika rivala iz Firence.

Slika 314 Trk na trg: Piazza del Campo, Sijena

Mnoge većnice u Evropi nastale su kasnije po uzoru na ovu

U Sijeni se dva puta godišnje održava poznata konjička trga, Palio, koju posećuju mnogi turisti, a prenosi se i na televiziji. Naravno, održava se na ovom trgu, i veoma je opasna, toliko da ni smrtni slučajevi nisu bili retki zbog sudara konja i jahača.

Za kraj vam preporučujemo pastu i gelato, ili uživanje uz čašu dobrog vina na ovom trgu. Uvek vam ostaje da se, ako je vreme lepo, pridružite ostalima na podu i upijate zrake sunca.

Do sledećeg trga…

Slika 412 Trk na trg: Piazza del Campo, Sijena

Ciao!


Sandro Čanak prezire ograničenost i glupost. Živi na tankoj liniji koja deli stvarnost od njegovih sanjarenja. Boluje od O.G.D.-a (Obsessive Gaga Disorder), obožava fotografiju, putovanja i cheesecake.

Comments