Prethodne tekstove iz serijala “Trk na trg” možete pročitati ovde.

Jedan od najprepoznatljivijih simbola Londona svakako je trg Trafalgar. Njegovo ime slavi pobedu nad Francuzima u bici kod Trafalgara, a sam trg slavi i vojskovođu koji je tu pobedu izvojevao. Admiralu Nelsonu (Admiral Horatio Nelson) je podignut spomenik na ovom trgu, čuveni Nelsonov stub. Ovaj korintski stub visok 52 metra podignut je 1842. godine, a lavovi na njegovom dnu dodati su dvadeset šest godina kasnije.

Ipak, slavljenje pobede je tek novija istorija trga. Ovo mesto se još u srednjem veku smatralo srcem Londona. Na ovom mestu je kralj čuvao svoje sokolove, a samo mesto se zvalo Čering Kros (Charing Cross). Tek početkom devetnaestog veka, kralj Džordž IV (George IV) je poželeo da promeni ovu lokaciju. Unajmio je arhitektu Džona Neša (John Nash) da redizajnira ovu oblast, ali je Neš preminuo pre realizacije projekta. Čarls Beri (Sir Charles Berry), poznat po renovaciji zgrade Parlamenta, dao je trgu sadašnji izgled četrdesetih godina devetnaestog veka.

117 Trk na trg: Trafalgar Square, London

Spomenik admiralu Nelsonu, vojskovođi koji je izvojevao pobedu u bici kod Trafalgara

Pored Nelsonovog stuba se nalaze dve fontane, koje nisu imale estetsku, već praktičnu namenu. Naime, fontane smanjuju prostor samog trga, što ga čini nezgodnim za održavanje protesta i demonstracija. Osim fontana i Nelsonovog spomenika, na trgu se nalazi još nekoliko spomenika vojskovođama.

Trg jeste impresivan, ali su impresivne i građevine koje ga okružuju. Verovatno najinteresantnija je Nacionalna galerija, osnovana 1824. godine. Ovaj muzej ima preko dve hiljade slika, od umetnika poput Đota (Giotto), Ticijana (Tiziano), Da Vinčija (Leonardo Da Vinci), Velaskeza (Diego Velázquez), Renoara (Pierre-Auguste Renoir) i Rubensa (Peter Paul Rubens).

212 Trk na trg: Trafalgar Square, London

U Nacionalnoj galeriji možete videti slike i Van Goga, Rembranta, Monea, Sezana i Goje

Još jedna zgrada koja okružuje trg Trafalgar je crkva svetog Martina u polju, sagrađena u 18. veku. Ovo je četvrta crkva sagrađena na toj lokaciji, a nedavne iskopine su pokazale tragove istorije čak iz doba starog Rima! U ovoj crkvi se održavaju koncerti duhovne muzike, a podzemna kripta je preuređena u restoran. Ovde sigurno možete uživati u obroku na najneobičnijem mestu za to.

Trg zatvaraju i kuće Kanade (izgrađena 1827. godine) i Južne Afrike (izgrađena 1933. godine). Tu se nalaze predstavništva ove dve države u Londonu.

Zanimljivo je i ono što na trgu nećete videti. Golubovi, koji su nekada bili zaštitni znak ovog mesta, “proterani“ su 2007. godine. Golubova je bilo na hiljade i uništavali su spomenike svojim izmetom. Zbog toga, doneti su zakoni kojima je zabranjena prodaja hrane za golubove, a kasnije i hranjenje ovih ptica.

312 Trk na trg: Trafalgar Square, London

Golubovi su “zabranjeni“ na ovom trgu

S obzirom na to da se ovaj trg smatra srcem Londona, odavde možete nastaviti svoj obilazak grada. Možete krenuti pešice, možete i metroom, tu vam je Čering Kros metro stanica. A možete uskočiti i u veliki, crveni, turistički dabldeker!

Do sledećeg trga!

411 Trk na trg: Trafalgar Square, London

Bye!


Ivona Temešberger je studentkinja novinarstva i večiti optimista. Voli putovanja, modu, doba zlatnog Holivuda, kafu, Italiju, Louboutin-a i one retke situacije kada ostane bez teksta. Veruje da “Life is not about finding yourself, it’s about creating yourself.”

Comments