Prema nekim novim psihološkim saznanjima (i pravcima), intuicija je četvorostruki mehanizam, koji uključuje telo, um, emocije i duh. Idealno je kada oni sarađuju – ali oni često sarađuju tako što prave kompromise i održavaju odbrambene mehanizme. Zato ponekad imamo dobar osećaj i srljamo u nešto što se loše završava i iz čega izlazimo umorni i povređeni – verovali smo, iako smo negde, nekim delom sebe, ipak znali da bi bilo bolje da se u to ne upuštamo. Lažemo sebe iz raznih razloga, dobrih i loših, sabotiramo sebe u nastojanju da se zaštitimo, ili se povređujemo, nastojeći da dosegnemo nešto o čemu maštamo.

Kako da bolje razumemo sebe i upravljamo svojim odlukama i postupcima, imajući u vidu ove informacije?

Potrebno je da na svakom nivou razlučimo šta osećamo i šta se dešava – da oslušnemo telesne signale, da ispitamo svoja osećanja, da pretresemo svoje odbrambene mehanizme. Da preispitamo sebe što je moguće nepristrasnije, kao što bismo analizirali nekog drugog.

Teško je ostaviti po strani osećanja i stanja, napraviti distancu od onog dramatičnog dela, koji nas uvlači, teško je ne uživeti se suviše i posmatrati sebe iz najšire perspektive. Ali moguće je i često je veoma korisno.

telo najbolje zna Tvoje telo najbolje zna   kako i zašto?

Naše telo je izvor najistinitijih informacija o nama samima. Ponekad osećamo da nas ono izdaje, ali ta izdaja je zapravo samo infomracija koju smo potisnuli, nešto što radije ne bismo da znamo i da se sa tim suočavamo. Kad ti iskoči grozna bubuljica pred neki važan skup, za koji se spremaš puna treme i uzbuđenja – telo nije izdajica, nego kurir, koji prenosi poruku. A poruka je da ti se tamo uopšte ne ide i da ništa nećeš izgubiti ako se tome ne izlažeš, a da će ti biti neprijatno ako odeš. Kad te nešto preseče preko grudi i stomaka i srce ti se razlupa, jer si iznenada srela nekog na koga si zaboravila i odavno misliš da je među vama sve gotovo – telo izdajica ti saopštava da energetski zapis o nepotrošenoj povezanosti postoji i zahteva da na njega obratiš pažnju, da ga se oslobodiš i da sa tim zaista završiš. Jer stvari koje nisu završene, zarobljavaju nas iznutra, vezujući za sebe našu životnu energiju i kreirajući situacije u kojima se ti energetski obrasci odslikavaju. Svi alarmi koji su nam potrebni da bismo se orijentisali, da bismo bili svesni i spremni, ugrađeni su u naše telo. Samo treba da in ne ignorišemo, kada se oglase.

Comments