Leto je pred nama i oko nas. Ali, da li je leto, i u nama?

Ono što je ispred nas i oko nas sitnica je u odnosu na ono što se nalazi unutra. Tako da, paradoksalno, godišnja doba se smenjuju, a u nama može vladati nemilosrdna zima. Ili večito leto. Odluka je isključivo naša. Bez obzira na klimu i spoljašnje promene koje se događaju van nas, mi smo uvek oni koji odlučuju koja klima i prilike vladaju u nama. Tu se krije i ključ večitog leta, koje nas može obuzeti, bez obzira na sve!

Složićete se, unutar nas stalno se smenjuju godišnja doba, poput raspoloženja, sreće, zadovoljstva… Međutim, neko je više južni, a neko severni pol. Nekog greje sunce, a neko je pod stalnom zaštitom od lošeg vremena. Leto je pravi trenutak da konačno i u nama, zavlada sunce.

419874 246306832125710 6858022 n U harmoniji sa letom

Gledajte u jutarnje sunce svakodnevno po nekoliko minuta… to će vas ispuniti energijom i dobrim raspoloženjem, poboljšati vid i imunitet

Kako da dovedemo leto u naše, unutrašnje krajeve? Evo nekoliko saveta:

Odustanite od problema. Ko danas nema probleme? Oni su sastavni deo života. Možemo reći da je i sam život jedan veliki problem, sastavljen od mnogih, sitnih problema. Međutim, takav stav i pogled na život je u stvari ono što je problem. Problema nema. Mi ih kao takve vidimo, a time često preuveličavamo i činimo nesavladivim. Za početak, pokušajte da reč problem zamenite drugim, pozitivnijim rečima, poput izazov ili nadahnuće. Na probleme gledajte kao na nove izazove, inspirativne lekcije koje vam život nudi. Budite radoznali i kreativni! Poput malog deteta. Možda zaboravljamo kako je to bilo kad smo bili deca. Rešavali smo neke od tada najtežih nazovi problema. Naučiti hod, pisanje, jezik… Ništa od toga nam nije bio problem već izazov! Postavite sebi pitanje: “Da sam sada dete, šta bih rekao/la o ovom odraslom koji sam postao/la?”.

Bez očekivanja. Često se ponašamo na određeni način da bismo ispunili očekivanja drugih. Prvo su to bila očekivanja roditelja, kasnije društva, prijatelja, profesora i poslodavaca. Obrazac ispunjenja tuđih očekivanja duboko je utkan u našu ličnost i ponašanje. I često nas frustrira i oduzima životno zadovoljstvo. Umesto očekivanja, od sebe i drugih, usredsredite se na ono što zaista želite, bez obzira kakvu će to reakciju izazvati kod drugih. Zapitajte se: “Da li to radim iz lične želje ili iz potrebe da nekom udovoljim ili nekog impresioniram?”. Ne zaboravite, biti zadovoljan ili uspešan u životu znači ostvarivati želje i rezultate koje ste sami izabrali, zbog sebe, zbog svojih želja i ciljeva. Život je ipak najlepši kada najmanje očekujemo, od sebe, kao i od drugih!

Gledajte u jutarnje sunce. Solarna joga, jedna od najinteresantnijih. Gledajte u sunce u jutarnjim časovima, nekoliko minuta. UV zraci, koji su neophodni ogranizmu radi hipofize i imuniteta, takođe stimulišu dobijanje vitamina A i D. Ako gledate u rano, jutarnje sunce po nekoliko minuta dnevno, to će vam pomoći i da imate bolji vid bez naočara.

Pojedite nešto začinjeno. Sastojci začinjene hrane oslobađaju endorfin, hormon sreće. Uz malo ljutog i začinjenog, začinićete dobro raspoloženje!

Izrazite zahvalnost. Mala, dnevna doza lepih reči i gestova, upućena prijatelju koji vas je izveo na večeru, u provod ili šoping, može dosta značiti, njemu, ali još više vama samima! Osmeh i izraz zahvalnosti osobi koja vas je uslužila, bilo da je reč o prodavcu ili konobaru, takođe može uliti osećaj zadovoljstva i ličnog ispunjenja. Zračite iznutra i spolja dobrom energijom!

Mmm, moka ili late. Skorašnja istraživanja Harvardskog univerziteta, pokazala su da žene koje piju dve ili više šoljica kafe svakog dana, manje razvijaju depresiju. A tek moka ili late uz dobru knjigu! Zaboravite na kalkulisanja o svakom suvišnom kilogramu, sreća i zadovoljstvo su ono što nas drži vitkim!

Ostanite fokusirani. Multitasking nije rešenje za srećniji život. Uvek postoji vreme za sve. Ključ je u organizaciji. Facebook, čitanje dnevnih novina, omiljene knjige ili četovanje sa prijateljima, jeste način da se opustite i zadovoljite, ali ne dok radite ili obavljate neki posao za koji je potebna fokusirana pažnja. Drevni filozofi rekli su da je ključ mudrosti samo u ovom: “Dok spavam spavam, dok jedem jedem”. Dakle, vreme za sve, al’ sve u svoje vreme!


Ana Krkeljić je večita studentkinja života. Budistkinja. Feministkinja. Sanjarka koja se nikada ne budi, jer misli da je najbudnija dok sanja. Misija joj je da vrati veru u duhovnost svakodnevnog života. Voli ljude zato što ih razume, a razume ih zato što ih voli.

 

Comments