Prethodne tekstove iz serijala “U krevetu sa…” možete pronaći ovde.

Kristijan Bejl (Christian Bale) o sebi ne misli kao o filmskoj zvezdi. Poznat je kao kameleonski glumac koji se u potpunosti uživljava u svoje uloge. Smatra da publika treba o njemu da zna što manje, kako bi u njemu videla samo likove koje igra, i ne voli da mu se pripisuje status seks simbola. Ali, hteo-ne hteo, tog statusa će se teško osloboditi. Kako zato što je visok, crn i zgodan, sa istaknutim jagodicama i crtama lica koje kao da su isklesane od kamena, tako i zbog talenta, strasti i predanosti koje pokazuje na ekranu. Ne škodi ni to što skoro svaki njegov film sadrži neku scenu u kojoj je nag do pojasa.

Bale 01 elegancija U krevetu sa... Kristijanom Bejlom

Savršeno elegantan u ulozi Brusa Vejna, milionera koji noću postaje Betmen

Rođen je 30. januara 1974. u jednom malom mestu u Velsu. Potiče iz boemske porodice pune glumaca i komičara. Majka mu je bila cirkuska artistkinja, otac preduzetnik i borac za prava životinja, a maćeha slavna feministička aktivistkinja Glorija Stajnem (Gloria Steinem). Kristijan je najmlađe od četvoro dece. Za glumu se prvi put zainteresovao kada je jedna od njegovih sestara dobila ulogu u jednoj pozorišnoj predstavi.

Kao desetogodišnjak i sam se pojavio na pozorišnim daskama u komadu “The Nerd”, uz Roana Etkinsona (Rowan Atkinson). Prvu ulogu na ekranu ostvario je u TV filmu “Anastazija: Anina misterija” (Anastasia: the Mystery of Anna). Uloga je bila mala, ali dovoljna da ga primeti glavna glumica Ejmi Irving (Amy Irving), koja ga je preporučila svom mužu Stivenu Spilbergu (Steven Spielberg). Trinaestogodišnji Kristijan je dobio zahtevnu glavnu ulogu u Spilbergovom filmu “Carstvo sunca” (Empire of the Sun), koja mu je donela pohvale i iznenadnu slavu. Međutim, brojni intervjui i pažnja javnosti ubrzo su mu postali teret, pa je u želji da vodi normalan život počeo da razmišlja da napusti glumu.

Bale 02 teen idol U krevetu sa... Kristijanom Bejlom

Sa dvadeset godina postao je idol tinejdžerki posle uloge u filmu "Male žene"

Odluku je promenio kada mu je Kenet Brana (Kenneth Branagh) ponudio jednu od uloga u svojoj filmskoj verziji Šekspirovog (Shakespeare) “Henrija V” (Henry V). Dobio je glavnu ulogu u spektaklu “Newsies” filmske kuće Dizni (Disney) iz 1992, ali se film pokazao kao potpuni promašaj. Činilo se da je njegova karijera na nizbrdici, dok ga Vinona Rajder (Winona Ryder) nije preporučila za ulogu u filmu “Male žene” (Little Women, 1994). Kao romantični, šarmantni Lori (Laurie), Kristijan je stekao gomilu obožavateljki. Vebsajt posvećen njemu ubrzo je postao Internet fenomen i privukao desetine hiljada fanova, koji su se nazivali “Baleheads” i organizovali konvencije u njegovu čast.

Bale 03 Isus U krevetu sa... Kristijanom Bejlom

Godine 1999. postao je najzgodniji Isus ikada u TV filmu "Marija, majka Isusova"

Kultni status je uvećao 2000. godine ulogom japija i serijskog ubice Patrika Bejtmena (Patrick Bateman) u filmu “Američki psihopata” (American Psycho), ekranizaciji poznatog romana Breta Istona Elisa (Bret Easton Elis). Studio je želeo poznatijeg glumca, pa je Kristijan na izvesno vreme izgubio ulogu zbog Leonarda DiKapria (Leonardo DiCaprio). Ipak je bio siguran da uloga pripada njemu, i čekao je da DiKaprio odustane, što se na kraju i desilo. Da bi dočarao lik čoveka taštog i opsednutog sopstvenim izgledom, počeo je da vežba, iako je, po sopstvenim rečima, tip čoveka koji bi radije sedeo u pabu nego išao u teretanu, pa je na ekranu pokazao savršeno izvajano telo.

Po prvi put je glumio akcionog heroja u postapokaliptičnom filmu “Carstvo vatre” (Reign of Fire) iz 2002. Posle glavne uloge u naučno-fantastičnom trileru “Ekvilibrijum” (Equilibrium, 2002), usledio je film koji mu je obezbedio pažnju kritičara i renome najpredanijeg glumca današnjice. Kako bi vernije dočarao glavni lik u psihološkoj drami “Mašinista” (The Machinist) iz 2004. godine, izgubio je čak dvadeset osam kilograma i pretvorio se u živi skelet. Ovo je valjda jedini film u kome niko od gledalaca nije uživao da Kristijana vidi polugolog!

Bale 04 Reign of Fire U krevetu sa... Kristijanom Bejlom

Izgleda sjajno i kada je znojav, neobrijan i polugo ubija zmajeve i pokazuje svoj impresivni torzo u filmu "Carstvo vatre"

Na sreću, nije narušio zdravlje već se brzo oporavio i za nekoliko meseci nabacio trideset šest kilograma mišića za svoju sledeću ulogu, koja će mu doneti i uspeh kod široke publike i status prave holivudske zvezde: ulogu Betmena (Batman). Kristijan je bio savršen izbor za novu, mračniju i realističniju verziju priče o ovom superheroju u filmovima Kristofera Nolana (Christopher Nolan) “Betmen počinje” (Batman Begins, 2005), “Mračni vitez” (The Dark Knight, 2008) i “Dark Knight Rises”, trećem nastavku koji ćemo gledati ove godine.

Usledili su filmovi “Spasonosna zora” (Rescue Dawn), “Prestiž” (The Prestige), “Voz u 3 i 10 za Jumu” (3:10 to Yuma) i “Terminator: spasenje” (Terminator: Salvation). Konačno je dobio Oskara 2011. za sporednu ulogu u filmu “Borac” (The Fighter).

Bale 05 Sandra U krevetu sa... Kristijanom Bejlom

Sa suprugom, američkom Srpkinjom Sandrom "Sibi" Blažić

Kristijan je već dvanaest godina u braku sa Sandrom “Sibi” Blažić, Amerikankom srpskog porekla, bivšom manekenkom, šminkerkom i asistentkinjom Vinone Rajder. Kaže da voli svoju ženu zato što je veoma jaka i otresita i ne trpi nikakve gluposti. Imaju sedmogodišnju ćerku Emelin (Emmeline). Ljubitelj je životinja i usvojio je dva psa lutalice i tri mačke.

Međutim, niko nije savršen… Kristijan je poznat po prgavoj naravi, i dva puta se našao u centru pažnje javnosti iz pogrešnih razloga: jednom zbog svađe sa majkom i sestrom u jednom hotelu, do koje je navodno došlo kada je njegova majka uvredila njegovu ženu, a drugi put kada je do javnosti došao snimak sa snimanja filma “Terminator: Spasenje” u kome on psuje tehničara koji ga je prekinuo dok je glumio jednu tešku scenu. Za ovaj drugi incident se javno izvinio. Objašnjava da njegovo ponašanje u privatnom životu zavisi od uloge koju igra u tom trenutku – svaki put se pretvara u drugog čoveka. Na pitanje kako se njegova žena nosi sa tim, odgovara da se njoj to dopada. “Može na to da se gleda i ovako: kakva je to srećnica, kad ima priliku da bude sa toliko različitih muškaraca!”

Bale 06 U krevetu sa... Kristijanom Bejlom

Ko ne bi bar ponekad poželeo da u krevetu ima sve te različite muškarce, ako svi izgledaju ovako?


Ivana Cvetanović je zavisnica od instant kafe, Interneta i MP3 plejera. U večitom je ratu sa vremenom; zamenjuje dan za noć, kao klinka je bila starmala, a kao odrasla je večita tinejdžerka.

Comments