Neobavezan seks je često nešto što se osuđuje u društvu, a naročito se stvaraju predrasude prema ženama koje ga upražnjavaju. Često se smatra da seks mora da ima određeni značaj, da je povezan sa osećanjima, da ostvaruje povezivanje na emotivnom nivou – opet kod žena. Kada govorimo o muškarcima, čini se da je njima ovakvo razmišljanje sasvim prirodno, a da sa druge strane, žene uvek imaju upletene emocije kada je seks u pitanju.

A to uopšte ne mora biti istina. Naravno, zavisi od žene do žene, njenih potreba, njenih trenutnih želja. I znate šta, sasvim je ok da žena želi samo seks, ne želi dejt, ne želi da se vezuje i ne želi ništa više od ispunjavanja svojih fizičkih potreba. I žena može da posmatra seks sasvim bez emocija. I nije naš posao da to osuđujemo, ili da njene stavove o seksu povezujemo sa njenim moralom.

Nema ničeg lošeg u tome ako ona izađe u grad sa namerom da nekog momka povede kući i da ga više nikad ne vidi. Ili da njihova viđenja imaju samo jednu svrhu. Ali, ono što nije ok je da odmah ne kaže kakve su njene namere.

Mogli bismo reći da postoje dva osnovna pravila neobaveznog seksa sa strancima, a to su: stavljanje do znanja šta se želi od odnosa i kondomi.

Dakle, ako oboje žele istu stvar, ne žele romantičnu vezu, nego samo malo zabave, zaštićeni su od prenosa polnih bolesti – sasvim je ok da se upuste u avanturu na jednu noć.

Rekla bih da je potrebna određena doza rada na sebi da bi neko bio svestan da ne želi da se upušta u vezu, u dejting, da ne želi da bude emotivno dostupan iz bilo kog razloga. Možda ta žena još nije prebolela bivšeg, možda sada hoće da se fokusira na sebe, možda zna da nema vremena da se posveti u vezi ili možda samo sa tim muškarcem sa kojim hoće seks ne želi ništa više od toga. Svaki od ovih razloga je sasvim legitiman.

I nije legitiman samo kada su žene u pitanju, već i muškarci. Sasvim je u redu ako neko samo želi seks na jednu noć, ali je fer da bude iskren po tom pitanju, a ne da dolazi do nesporazuma zato što nije dobro iskomunicirao svoje želje. Ne govorimo ovde o dvostrukim standardima. Oba pola imaju pravo na seks bez obaveza.

Ne smemo nikada da zaboravimo da smo svi ljudska bića i da je sasvim normalno da imamo određene potrebe. Biološki gledano, seks i jeste potreba. Ako neko uživa u takvim odnosima, zašto to ne bi radio? Ne mora značiti odmah da je osoba emotivno nedostupna ili da nešto drugo nije u redu sa njom, već samo želi seks i iskrena je prema sebi. I hajde da ne osuđujemo nekoga zbog njegovih izbora, a naročito ako nas ti izbori ni na koji način ne dotiču.

Seks može biti i samo zabava i ništa više od toga. Neko ne može da zamisli da ima seks sa osobom prema kojoj oseća samo seksualnu privlačnost, a neko upravo želi da upražnjava takav seks. I ne znači da je prva osoba moralnija od druge, jer da moral ima veze sa seksom, šta bismo onda pričale o muškarcima kojima su žene sa kojima su spavali samo broj?

Ok je želeti šta god da želite, dok god to ne utiče negativno na druge. I na kraju, ako vam neko kaže da samo želi seks sa vama, u redu je i da to odbijete ako tražite vezu. Sve to može proći bez ikakve drame.

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Jovana Petković

Comments