Pevanje je toliko dobro za psihičko i fizičko zdravlje da bi trebalo da pevaš svakog dana! To potencira rad desnog moždanog režnja i podstiče lučenje endorfina, hormona sreće i zadovoljstva. Pevanje podstiče kreativnost, radost, zdravlje i samopouzdanje.

Najbolje je pevanje u grupi – osećanje koje se tada razvija je doživljaj nagrade za timski rad. Istraživanja pokazuju da pesma i ples oduvek utiču na zbližavanje ljudi, izgradnju kolektivnog duha, lojalnosti i zajedništva. Takođe, horsko, odnosno grupno pevanje podstiče lučenje ostalih hormona sreće i ljubavi, serotonina i oksitocina, doprinosi uravnoteženom radu srca i smanjuje osećaj depresije i teskobe.

View this post on Instagram

my love @sashakichigina ❤️

A post shared by kat irlin (@kat_in_nyc) on

Pored svega ostalog što bi trebalo da radimo svakog dana da bismo oživeli osećanja sreće, ljubavi, privrženosti, zajedništva, da bismo se duhovno probudili i osećali ispunjeno (grljenje sa dragim osobama, provođenje nešto vremena u tišini, pravilno disanje, meditacija, vežbanje), idelano bi bilo i da svakog dana zapevamo. Sami u kupatilu, uz muziku sa slušalicama na ušima (dok peremo sudove i sređujemo po kući), u horu, sa prijateljima i porodicom, na putovanju – pevanje doprinosi da se osećamo ispunjeno i zadovoljno.

Desna hemisfera, čiji rad se podstiče pevanjem, odgovorna je za intuiciju, imaginaciju i ostale kreativne funkcije, čije angažovanje zanemarujemo. Savremen način života od nas uglavnom zahteva da neprekidno primamo, obrađujemo i analiziramo brojne informacije, pa nam je pretežno aktivna leva strana mozga.

Comments