Naporan dan na poslu, a vi ste loše spavali, sustigao vas je umor i mnogo vam se spava. Otvorite prozor i udahnite svež vazduh, ovo će vam sigurno pomoći da se više ne osećate pospano.

Tips on How to Stay Awake When Youre Feeling Sleepy and Tired U zdravom telu: 10 načina kako da se razbudite

Prirodna svetlost

Prirodna svetlost je brz i efektivan način da se razbudite. Svetlost sadrži vitamin D i štiti vaš organizam od česte promene raspoloženja. Takođe, prirodna svetlost drži vas budnim kada se osećate pospano. Podignite roletne i neka svetlost uđe!

Konzumirajte dovoljno tečnosti

Kada dehidrirate osećate se još više umorno. Dok je preporučljivo da pijete dve litre tečnosti dnevno, kada se osećate umorno trebalo bi da pijete još više. Čaša hladne vode odličan je način da se osvežite tokom toplog dana, ali i da ostanete budni kada se osećate umorno.

Zdravo se hranite 

Kada se osećate pospano, veoma je važno da obratite pažnju na dijetu. Ne preskačite doručak i postarajte se da za ručak pojedete nešto zdravo. Tokom dana jedite hranu koja je puna proteina, i izbegavajte energetska pića i kafu.

Idite u šetnju

Samo sedenje neće vam pomoći da se razbudite. Kada se osećate umorno, obavezno izađite u šetnju. Ako ste na poslu i ne možete napolje, ukradite trenutak i prošetajte se malo bar do aparata za kafu.

Dišite duboko 

Ovo je još jedna od tehnika kako da ostanete budni. Počnite da udišete na nos i izbacujte vazduh na usta.

Budite aktivni svakih 30 minuta

To što ste proveli dan ispred kompjutera ili televizora neće vam pomoći da se oslobodite umora. Aktivirajte telo i protegnite noge bar svakih 30 minuta.

Svež vazduh

Ako vam se spava i umorni ste, onda vam je kiseonik najneophodniji. Otvorite prozore i udahnite svež vazduh.

Istuširajte se

Ako ste kod kuće i osećate se pospano, onda se istuširajte, sigurno će vam pomoći da se razbudite. Ako ste na poslu onda se samo osvežite hladnom vodom po licu.

Slušajte muziku

Kada vam se spava, pustite muziku sa bržim ritmom. Izbegavajte muziku za relaksaciju kao što je klasična muzika, jer vam se od nje može još više spavati. Pustite Rijanu, i neka vas razbudi brzi ritam!

Odspavajte malo

Ovo će sigurno zvučati čudno, s obzirom na to da upravo želite da se razbudite, ali samo 15 minuta dremanja biće dovoljno da se osećate odmorno. Neki ljudi posle spavanja imaju osećaj da im se još više spava, pa će biti potrebno oko 35 minuta posle dremnaja da vam se više ne bi spavalo.

Mirjana Radojević

Comments