Dobrobiti koje organizam ima ukoliko redovno konzumiramo ribu je tema o kojoj se mnogo govori u poslednje vreme. Istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribi, imaju veliki uticaj na naše organizme. Od smanjenja rizika od srčanih bolesti, preko prevencije od oboljevanja od kancera, sve do boljeg vida i čistije kože.

Ukoliko tvrdite kako niste ljubitelj ribe i često se radije latite hamburgera umesto morskih plodova, razmislite još jednom.

Štiti od srčanih oboljenja

U Danskoj je sprovedeno istraživanje na 49,000 žena. Dokazano je da one koje su jele ribu bar jednom nedeljno imaju 50 posto manje šanse za oboljevanje od srčanih bolesti od onih koje su jele ribu ponekad ili nikad.

embedded fish and vegetables U zdravom telu: Jedite ribu

Sprečava depresiju

Još jedna studija je pokazala da žene koje su jele ribu dva puta nedeljno imaju 25 posto manje šanse da zapadnu u depresiju. Zanimljivo je da ovakva korelacija ne važi za muškarca. Stručnjaci to objašnjavaju time što omega-3 masne kiseline reaguju samo sa ženskim hormonima stvarajući serotonin.

Smanjuje upale

Veruje se da omega-3 masne kiseline regulišu upale u vašem telu i mogu da pomognu u smanjenju simptoma kod bolnih stanja artritisa, prostatisa i cistiatitisa. Verovatno je ovo jedna od najznačajnijih pogodnosti konzumiranja ribe.

Lepša koža

Ukoliko jedete lososa, haringe, sardine ili slične ribe koje su malo masnije, pomoći ćete regeneraciju ćelijskih membrana vaše kože. Tako ćete je zaštititi od oštećenja prouzrokovanih suncem, smanjiti rizik od nekih formi kancera kože.

embedded pretty skin U zdravom telu: Jedite ribu

Smanjen rizik od prevremenog porođaja

Trudne žene treba da izbegavaju ajkule, marlin, sabljarke i slične ribe koje su bogate živom. Som, losos i bakalar imaju nizak procenat žive i odličan su izbor za žene u drugom stanju.

Smanjuju rizik od pojave raka

Rizik od oboljevanja od rektalnog kancera i raka debelog creva je znatno smanjen kod ljudi koji konzumiraju ribu. Treba voditi računa samo o tome da riba nije grilovana ili pečena na visokoj temperaturi, jer jela koja zagore povećavaju rizik od ovakvih bolesti.

Štiti vid

Konzumacija ribljeg ulja smanjuje rizik od pogoršavanja vida koji ide s godinama. Zato se preporučuje konzumacija tunjevine, sardine i skuše, što je češće moguće.

embedded salmon and salad U zdravom telu: Jedite ribu

Lenka Gatić

Comments