Ne sumnjamo da ste više puta iskusili frustraciju jer niste mogli da pronađete bitan dokument, ili ste brzo želeli da pronađete nešto u svom domu, ali niste mogli da se setite gde ste predmet ostavili. Više ne morate da se stresirate oko takvih situacija jer će vam ovi trikovi pomoći u boljoj organizaciji – bilo da se radi u privatnom ili poslovnom prostoru. U nastavku teksta pročitajte o jedinstvenim načinima da se sačuvate od haosa (i ne zaboravite da se nagradite nakon što ste uspešno odbacili svoje neorganizovane navike).

Vodite beleške na telefonu

Od velike pomoći može biti stalno telefonsko beleženje važnih stvari koje treba da zapamtite i uradite. Ne zaboravite da beleške istaknete na vidnom mestu na ekranu kako biste imali lakši pristup podsetniku za svoje obaveze i planove. 

Zakažite bitne zadatke (uključujući i vreme za self-care) u svom kalendaru

U toku radne nedelje (i života), svi se trudimo da pravilno raspoređujemo obaveze. Napravite svoj kalendar (možete ga i pisati ili koristiti onaj na Googleu) koji će vas iznova podsećati na sve ono što želite da ispunite. Ne zaboravite da jednako sa poslovnim, planirate i privatne obaveze i želje, druženja, izlaske itd. 

Etiketirajte/stavljajte nalepnice 

Ovo bez sumnje olakšava situaciju i štedi na vremenu. Aranžirajte svoje tegle i kutije tako što ćete na njih nakačiti nalepnicu koja jasno govori o njenom sadržaju. Sigurno je da vam se dešavalo da brzinski tražite šećer ili neki začin, pa krenete redom da otvarate tegle, a željeni dodatak nađete tek u poslednjoj. Izbegnite ove bespotrebne situacije uz etiketiranje. 

Koristite divajdere u fiokama

Pregrade i divajderi čine čuda za uštedu i organizaciju sadržaja u fiokama, što je sjajan način za sortiranje majica, pidžama i donjeg veša. 

Koristite korpe

Korpe predstavljaju šik način za uštedu prostora. Koristite ih za skladištenje predmeta u svom domu i jasno ih označite. Postoji ceo asortiman boja i materijala kopri, pa izbareite nekoliko onih koje će na najlepši način upotpuniti vaš životni prostor. 

Obraćajte pažnju na to gde spuštate stvari

Jasno nam je da, kad smo u žurbi, svi spuštamo stvari na prvu površinu koju ugledamo i posle, naravno, ne možemo da ih pronađemo, jer čim ih nismo ostavili na uobičajenom mestu – momentalno zaboravljamo gde smo ih ostavili, a i mogu se zagubiti u hrpi drugih stvari. Zato, ključeve ostavljajte na vidnom, predviđenom mestu za njih – to mogu biti kukice ili dekorativni tanjiri i činije. Na taj način ćete znati da vas tu uredno čekaju. 

Fascikle su must-have

Sve važne dokumente, zdravstvene izveštaje, ugovore itd. čuvajte u kategorizovanim fasciklama u kojim ćete ih brižno ređati kako biste ih kasnije momentalno pronašli. 

Cipelarnik kao drugačije skladište

Ako imate mnogo proizvoda za čišćenje, rukotvorina i knjiga, u slobodnom cipelarniku ih možete slagati po pregradama – odvojeno po kategorijama. Zvuči nesvakidašnje, ali i to je dobar način da oslobodite prostor i starom cipelarniku ponovo vratite funkciju. 

Koristite kancelarijske organizatore i u kuhinji

Da, zvuči čudno, ali kancelarijski organizatori, koji su obično namenjeni za organizovanje fascikli i drugog pribora, mogu se koristiti i za čuvanje lonaca i tiganja. Na taj način ih lako možete uvlačiti i izvlačiti na policama, umesto što ih slažete jedne na druge, pa morate da podižete veće težine kako biste izvukli željeni sud. 

Koristite bookmarks na kompjuteru

Ok, pretpostavljamo da ovo već i činite, ali bookmarks zaista predstavlja sjajan način za organizaciju i uštedu vremena na svačijem radnom mestu. Na jednom mestu, bookmarks čuvaju vaše bitne fajlove i često korišćene web stranice, i čine da ne zaboravite da odradite zadatke koje ste prethodno obeležili.

Naslovna fotografija: instagram.com/interiorbysarahstrath

Dušan Veselinović    

Comments