Sastojci za ovaj desert se mogu menjati u zavisnosti od vaših afiniteta, jedini uslov za njihovu pripremu jeste da budu slatki i ukusni.

Sastojci :

– oko 100 gr belog ili integralnog brašna

– od 60 do 100 gr brašna od heljde

– 90 gr mlevenih oraha

– oko 50 gr kakaoa

– 100 gr putera

– oko 50 gr šećera u prahu

– jedno žumance

– dve kašike ruma

– prstohvat mlevenog karanfilića

– prstohvat cimeta

– mlevena plazma po želji

– omiljena marmelada ili Nutela

Priprema:

U dubljoj činiji napravite testo od gore navedenih sastojaka. Prvo dodajte brašno, potom puter, šećer u prahu, žumance, kakao, mlevene orahe, cimet, karanfilić i malo ruma. Radi punijeg ukusa, dosta domaćica doda i par kašika mlevene plazme. Oblikujte gnezda rukama i udubite ih. Pecite ih 10 minuta na 170 stepeni. Čim ih izvadite iz rerne, odmah ih napunite omiljenim džemom ili Nutelom, pa ih vratite u rernu da se dodatno  zapeku. Ali, ne više od 5 minuta na istoj temperaturi. Ukoliko želite, ohlađene kolačiće prelijte otopljenom čokoladom, orasima ili kokosom.

Prijatno!

Ukusne poslastice Gotovi kolacici Ukusne poslastice: Ptičja gnezda

I te kako mogu zadovoljiti vaš apetit

Izvor originalnog teksta i fotografija: www.kulinarika.net

Prethodne tekstove iz ovog serijala možete pročitati ovde.


Bojana Andrić je večiti zaljubljenik u knjige Nore Roberts i Paula Koelja. Voli da voli, bez ograničenja i predrasuda. Dan joj nije potpun bez taktova dobre pesme, osmeha najdražih, jagoda, sladoleda, sladoleda sa jagodama, popodnevne dremke, maženja, češkanja. Odbijaju je ljudska glupost, ograničenost i lenjost. Omiljena, do skoro usvojena parola: “Mene ne zanima šta vi mislite o meni, jer ja o vama ne razmišljam uopšte” (Coco Chanel).

Comments