Retko šta može da okrepi organizam kao svež, domaći sok. Međutim, postoji mnogo voća i povrća čiji ukusi ne idu zajedno. Izdvojili smo kombinacije, koje ćete sigurno smatrati ukusnim i uživaćete u svežem soku. Ovo su prave vitaminske bombe!

Sok od pomorandže, šargarepe i jabuke

Ovo je verovatno jedan od najukusnijih recepata. Zašto? Zato što je priprema jednostavna i jeftina, a ukus vrlo, vrlo dobar. Osim toga, šargarepa je puna vitamina A i prirodni lek za očne probleme, a pomorandža i jabuka sadrže vitamin C. Jedno što bi trebalo da imate na umu kada pravite baš ovaj sok je da je šargarepa koren i da ima jači ukus od pomorandže i jabuke, koje imaju više vode, tako da ukoliko hoćete da uravnotežite ova tri ukusa dodajte upola količine šargarepe u odnosu na količinu pomorandže i jabuke. Sve što je neophodno za pripremu jednog od najukusnijih sokova su dve velike pomorandže ili tri pomorandže srednje veličine, dve jabuke i jedna šargarepa srednje veličine. Ovom razmerom količina ćete dobiti dve šolje soka.

Slika 265 Ukusni voćni napici

Ukusno i pristupačno

Sok od pomorandže, nara i jabuke

Još jedno veoma korisno voće za naše telo je nar, koji pomaže da se smanji nivo holesterola, što je dobro za cirkulaciju. Nar takođe sadrži jedan od najukusnijih svežih, prirodnih sokova. Sve što vam treba za pripremu ukusnog soka je jedan nar srednje veličine, dve jabuke i tri pomorandže takođe srednje veličine. Postoji nešto što bi trebalo da znate, ako koristite nar po prvi put. Nemojte ljusku da koristite u pravljenju soka, jer je gorka i daće loš ukus. Moraćete da oljuštite spoljašnji deo. Za sok bez greške koristite samo semenke iz unutrašnjosti nara.

Sok od cvekle, pomorandže i šargarepe

Cvekla je veoma korisna, a retko kad se koristi. Pored velikih prednosti koje ima za krvotok i rad srca, cvekla je prirodan melem za leukemiju. Pored prednosti, ukusna je. Za idealan sok, trebaće vam tri velike pomorandže, jedna velika šargarepa i polovina male cvekle. Ako vodite računa o količini, dobićete zdrav sok za dve porcije. Cvekla ima jaku boju i sve što je u dodiru sa njom postaje mrkocrveno. Pazite da se ne umrljate.

Slika 349 Ukusni voćni napici

Zdrav sok

Sok od šargarepe, jabuke i korena celera

Ako želite da napravite svež sok u kojem voće daje slatku notu i poboljšava ukus, ovo je savršen recept za vas. Za pripremu su neophodne dve jabuke, dve šargarepe i četvrtina korena celera srednje veličine. Ne treba da bude mnogo celera, jer će onda njegov ukus prevladati i sok će biti manje ukusan. Koren celera reguliše krvni pritisak, detoksikuje, reguliše proizvodnju hormona i to su samo neke od prednosti koje dobijate unošenjem celera u organizam na dnevnoj bazi.

Sok od limuna, banane i pomorandže

Banana je odlično i slatko voće koje daje neverovatan ukus svežim sokovima. Na tržištu nikada nećete naći prirodan sok od banane, bez dodatog šećera i konzervansa. Zašto ga onda ne biste sami napravili? Ovo je jedan od najukusnijih svežih napitaka, jer balansira slatke i kisele ukuse. Za pripremu su vam potrebne dve banane srednje veličine, bez kore, polovina limuna srednje veličine i tri pomorandže srednje veličine. Dobićete napitak za dve šolje.

Slika 440 Ukusni voćni napici

Jedan od najukusnijih prirodnih sokova

Napravite sebi što više voćnih sokova i uživajte u dobrom zdravlju! Prijatno!

Izvor fotografija: wallpaper.goodfon.com, wordpress.com, greenkitchenstories.com, cassidytuttle.com


Jelisaveta Popov je studentkinja Fakulteta političkih nauka. Obožava da putuje. Želela bi da zna sve jezike sveta, a najviše voli francuski jezik. Ne moze da zamisli nijedan dan bez humora, muzike i voljenih osoba.

Comments