Ulična tržišta (pijace) su bila centar trgovine vekovima i nude napad na sva čula. Pogledi, mirisi i zvuci najboljih uličnih prodavnica širom sveta nas uvode u novo, staro, neobično, čudno, poznato. Tu ćete najslađe potrošiti zarađen novac i diviti se svim tim ponuđenim stvarima. Doživećete verovatno jedno od najboljih iskustava. Evo samo nekih od najbojih uličnih tržišta.

Delhi – Chandni Chowk

Indija nam prva pada na pamet kada pomislimo na uličnu trgovinu. Delhi je domaćin brojnim poznatim tržištima. Međutim, najpopularnije od njih je Chandi Chowk, koje se nalazi u istoimenom naselju. Na tako je dobrom glasu prvo, jer postoji već vekovima, a drugo jer tamo možete kupiti sve od garderobe pravljene po porudžbini do egzotičnog voća. Google India pomaže Delhiju da sa ikonicom Chandni Chowk bude na mreži. Oni su prilazili svakoj od 2500 prodavnica i čak su otvorili zajednički veb sajt za sve prodavnice. Ne zaboravite da je ovo Delhi, tako da ne očekujte lepo postavljene tezge i nežnu kupovinu, već haos koji je potpuno neverovatan.

Delhi Chandni Chowk market Ulične pijace u svetu

Chandni Chowk je na dobrom glasu jer postoji vekovima

London – Camden Lock

Četvrta po redu najposećenija atrakcija Londona, Camden Lock nudi sve od nameštaja do garderobe. Za razliku od drugih svetskih uličnih prodavnica Camden Lock u svoj godišnji plan uključuje specijalne događaje kao što su umetničke predstave, komedije i koncerti grupa poput Mumford&Sons i Foo Fighters. U početku je radio samo nedeljom, što i dalje ostaje glavni dan za prodaju. Ostalim danima ne rade sve prodavnice već samo određen broj.

London Camden Lock market Ulične pijace u svetu

Četvrta po redu najposećenija atrakcija Londona

Portland – Portland Farmers Market

Iako tržište za poljoprivrednike ne zvuči baš kao da pripada listi najvećih svetskih uličnih tržišta, Portland Farmers Market je svakako zaslužio svoje mesto. Ovo ogromno tržište oduzima dah, jer nudi skoro svo moguće voće, povrće, meso i morske plodove poznate čoveku, uključujući mnoge koje je vrlo teško naći. Cilj ovog tržišta je bio da poveže manje poljoprivrednike Oregona direktno sa potrošačima. Na svom osnivanju 1992. godine bilo je teško naći prodavce, a sada postoji lista čekanja.

Portland Farmers market Ulične pijace u svetu

Tržište za poljoprivrednike koje oduzima dah

Venecija – Rialto

Najstarije tržište na svetu Rialto u Veneciji je bez sumnje jedan od najboljih. Takođe kažu da je jedan od svetskih ’atmosferskih’ tržišta i apsolutni ’must do’ za turiste; makar samo da vide zapanjujući Rialto most koji datira iz 1500. godine. Posetioci će biti oduševljeni kvalitetom i kvantitetom svežiš proizvoda i morskih plodova, a možda će videti i neke koje nikada do tada nisu imali priliku. Neke proizvode ćete čak naći dostupne na usidrenim gondolama.

Venice Rialto market Ulične pijace u svetu

Apsolutni must do za turiste

Taipei – Shilin Night Market

Shilin Night market ima  prestižnu titulu kao najveće večernje tržište Taipei-a. Brzo se proširilo po veličini u poslednjih nekoliko godina, sve dalje i dalje prosežući se na ulice. Glavna karakteristika je što imaju veliki i divan izbor hrane, služe sve od prženih lepinja do čaja sa mehurićima. Nemojte brinuti, nije to sve što nude, osim prehrambenih tezgi uključuje i mnoštvo drugih.

Taipei Shilin Night market Ulične pijace u svetu

Glavna karakteristika je što imaju veliki i divan izbor hrane

Barselona – La Boqueria

La Boqueria je još jedno fantastično mesto za ljubitelje hrane. Ne samo da ćete moći da pogledate i kupite razne vrste hrane, već ćete biti u prilici da naučite da kuvate zahvaljujući fenomenalnoj školi kuvanja, koja se nalazi u sklopu samog tržišta. Ako vam hrana baš i nije prioritet, svakako ga vredi posetiti i doživeti neverovatnu atmosferu koju nudi.

Barcelona La Boqueria market Ulične pijace u svetu

Bićete prilici da naučite da kuvate

Toronto – St. Lawrence Market

St. Lawrence market u Torontu mora da bude jedan od najinteresantnijih i najboljih svetskih uličnih tržišta, zahvaljujući kombinaciji svežih proizvoda, istorije, umetnosti i kulture, rukotvorina i antikviteta. Pomenute stvari su samo neke koje možete očekivati da nađete tamo. Poseduje dve zgrade a obe imaju različite namene. Subotom se tržište proširuje i to je pravi dan za kupovinu.

Toronto St Lawrence market Ulične pijace u svetu

Poseduje dve zgrade a subotom se tržište proširuje

Bangkok – Chatuchak

Svako ko je ikada putovao na Tajland može ceniti neverovatnu kulturu ulične trgovine koja tamo postoji, sa bezbroj izuzetnih tržišta otvorenih po celoj zemlji. Najveći od tih tržišta (sa značajnom razlikom) je Chatuchak koji pruža usluge za više od 200,000 ljudi dnevno svakog vikenda. Posetioci imaju priliku da kupe bilo šta pod suncem, od živih životinja do antikviteta. Jedina briga za njih je da nađu izlaz kada završe sa kupovinom jer tržište pokriva preko 35 hektara, od kojih su svi ispunjeni tezgama!

Bangkok Chatuchak Weekend market Ulične pijace u svetu

35 hektara ispunjenih tezgama


Jovana Jovović studira novinarstvo na Fakultetu za kulturu i medije, piše kratke priče i beleži citate i omiljene delove iz knjiga koje čita. Možete ih pronaći na njenom blogu. Obožava Beograd, voli Novi Sad i uvek se vraća u Bar. Leto ne može da zamisli bez mora.

Comments