Još od svojih svojih skromnih početaka, davne 1846. godine,  Ulysse Nardin je težio savršenosti. Ovaj švajcarski proizvođač, koji je počeo kao kreator nautičkih hronometara, a kasnije prešao na izradu luksuznih časovnika, danas je sinonim za satove vrhunskog dizajna i složenosti, kao i jedan od pionira u kombinovanju novih, modernih materijala sa klasičnom prefinjenošću i elegancijom.

Ovde ćemo vam predstaviti neke od najboljih i tehnički najsavršenijih modela koji su tokom svih ovih godina stvorili marku Ulysse Nardin kakvu je danas poznajemo.

Astrolabium Galileo Galilei

Slika 1 Ulysse Nardin: 165 godina tradicije luksuza i stila

Jedan od njihovih najlepših i najsloženijih kreacija, Astrolabium je predstavljen 1985. i izrađen u 100 primeraka, sa platinastim kućištem, crnom krokodilskom kožom i safirnim staklom. Ovaj visoko složeni mehanizam je u mogućnosti da prikazuje pozicije Sunca, Meseca i zvezda u bilo kom momentu, viđenom sa Zemlje kao i vreme izlaska i zalaska Meseca i njegove faze.

Genghis Khan Haute Joaillerie

Slika 2 Ulysse Nardin: 165 godina tradicije luksuza i stila

Otkriven 2009. godine, ovaj sat predstavlja vrhunac izrade, kako u pogledu mehanizma tako i u pogledu umetničke vrednosti. Ručno izrađen reljef figura u 18 karatnom belom zlatu, sa kućištem obrubljenim dijamantima i specijalni otkriveni tourbillon mehanizam, čine ga jednim pravim remek delom.

Maxi Skeleton

Slika 3 Ulysse Nardin: 165 godina tradicije luksuza i stila

Sat otvorenog mehanizma sa ručnom gravurom koja se u potpunosti pokreće, urađen od 18 karatnog belog zlata, izrađen samo u 80 primeraka.

Safari  Jaquemarts Minute Repeater

Slika 4 Ulysse Nardin: 165 godina tradicije luksuza i stila

Ovaj model je opremljen sa dve Cloissone kazaljke koje daju ovom satu trodimenzionalan izgled. Kazaljke su montirane jedna na drugoj, sa prostorom između njih, da bi otkrile malu ribu koja je uhvaćena u čeljustima krokodila. Aktiviranjem minutnog ponavljača šape lava posežu napred za majmunom, dok se majmun ljulja na svojoj grani. Složenost i kompleksnost koje odlikuju ovo delo daju mu izvanrednu lepotu i kvalitet.

Tellurium Johannes Kepler

Slika 5 Ulysse Nardin: 165 godina tradicije luksuza i stila

Ovaj revolucionarni časovnik rotira Zemlju u svom pravom geografskom obliku, viđenom sa Severnog pola. Fleksibilna opruga se savija da pokaže deo Zemlje obasjan Suncem i vreme izlaska i zalaska sunca. Mesec se rotira oko Zemlje, a zmajeva ruka pokazuje pomračenja Sunca i Meseca.

Planetarium Copernicus

Slika 6 Ulysse Nardin: 165 godina tradicije luksuza i stila

Planetarium predstavlja genijalnu kombinaciju Ptolomejovog geocentričnog modela univerzuma, sa Zemljom u sredini i Kopernikovog heliocentričnog modela sa suncem u svom središtu. Ovo omogućava čitanje astronomskih pozicija planeta u odnosu na Sunce i Zemlju. Kružni kalendar koji pokazuje mesec i trenutni horoskopski znak, upotpunjuje svoje okretanje za tačno 365,24 dana.


Miljan Martić je student FON-a, zaljubljenik u tehnologiju i astronomiju, ali i veliki ski-manijak. Uživa u čaši dobrog vina u prijatnom društvu, mirisu vazduha posle kiše i kafi uz obalu reke.

Comments