Koncentracija, držanje pažnje i fokus su u današnje vreme najvažnije veštine, koje treba vežbati, razvijati i unapređivati. Pretrpani smo obiljem informacija, savremena tehnologija omogućava brzinu i dostupnost, ali je istovremeno i ometajući faktor – način života od nas prosto traži da delimo pažnju, multitaskujemo i površno pristupamo brojnim dnevnim pitanjima, jer moramo da žurimo, ako mislimo da sve završimo i postignemo.

Kako da razvijemo i unapredimo veštinu usredsređivanja pažnje, uprkos brojnim ometačima i neprekidnom dotoku informacija?

chase clark dGqWUPPesrQ unsplash e1594970671495 Umeće držanja pažnje

Fokus nam je potreban ne samo da bismo dobro obavili posao, već i da bismo se dobro organizovali i da ne bismo izgubili osećaj da sami upravljamo svojim vremenom i svojim životom, odnosno, da se ne bismo stalno osećali rastrzano i preopterećeno.

Naša sposobnost da se koncentrišemo, zavisi od mentalnih i fizičkih faktora – kakve imamo navike, da li smo odmorni, da li prolazimo kroz neki emotivno težak period – uredan način života, dobra kondicija i umerenost u jelu i piću, stvaraju dobre preduslove za sabranost i posvećivanje pažnje.

Comments