Interesantna vest u oblasti kulture: na festivalu “Sarajevska zima” 2012. u Kamernom teatru 55 u Sarajevu biće, u saradnji sa udruženjem umetnika “Bellarte”, premijerno izvedena dramska predstava inspirisana delom Antoana de Sent-Egziperija (Antoine de Saint-Exupéry)“Povratak Malog Princa” – po tekstu, režiji i u izvedbi dve mlade glumice iz Beograda – Mine Manojlović i Aleksandre Ćosić, kao i muzičko-plesni performans “Pričaj mi o zalasku…” udruženja umetnika “Bellarte” iz Sarajeva.

Naime, reč je o ponovnom dolasku Malog Princa na Zemlju i njegovom razočaranju prizorom naše planete – otuđenosti ljudi, odsustvom pravih vrednosti i podrazumevanjem života.

“Pričaj mi o zalasku…” je performans u kom je ostvarena saradnja između četiri različita udruženja umetničkih profila. Inspirisan je poezijom sarajevskog neafirmisanog pesnika Džemala Agovića i tradicionalne makedonske pesme “Zajdi, Zajdi…”. Reč je o međuljudskim odnosima u različitim okolnostima.

Ceo performans je, zapravo, eksperiment mladih umetnika koji na dramatičan, a istovremeno i satiričan način pokazuju odnose ljudi u današnje vreme – netolerantnost, prisnost, usamljenost, ali ipak uz postojanje čežnje i ljubavi. Ceo muzički aranžman uradio je muzički sastav “Concept Chelia”.

Učestvuju: Mina Manojlović, Aleksandra Ćosić, Aida Čorbadžić, Jasmin Bašić, Anel Selimović, Alma Aganspahić, Jovana Milosavljević, Boris Vidaković, Nadža Pušilo, Concept Chelia.
Narator je Ajdin Čolić.

Comments