Jako im je važna „fasada“ 

Narcisi vole da emitiuju sliku savršenstva o sebi i svom životu. Zato pokušavaju da kontrolišu sve oko sebe, da upravljaju vašim ponašanjem, izgledom, odlukama – morate se uklopiti u sjajnu sliku koju je on zamislio i koju želi da prikaže svetu. Nećete ni primetiti, a već ćete se oblačiti, šminkati i frizirati onako kako se njemu dopada i korigovaćete svoje spontano ponašanje, da biste ste ispunili očekivanja. 

Ispod površine, život narcisa je u haosu 

Spoljašnji sjaj, uglancana fasada, kriju ruševine života u kome nema prave radosti, prave ljubavi, iskrenog prijateljstva, duboke povezanosti, pravog samopouzdanja – kod narcisoidne osobe ništa nije autentično i stvarno, njihov život je pun propalih veza, površnih odnosa i interakcija i neuspeha na svim poljima međuljudskih odnosa. Na kraju, svi ih „provale“ i naprave distancu i niko nema ništa posebno lepo i pohvalno da kaže o njima. 

Svaki razgovor koji vodite, stavlja njih u centar pažnje 

Oni su glavni junaci svake priče i svakog razgovora – o bilo čemu da pričate, taj razgovor se tiče onoga što se njima događa, što oni žele, što je njima potrebno, što se njima sviđa i što oni odoboravaju (ili ne odobravaju). Vi imate ulogu slušaoca (a narcis će vam lukavo reći da ste veoma dobri u tome), ali ako dovoljno dugo slušate, shvatićete da čujete jedno isto i da u toj priči nema dubine i iskrenosti. 

Narcisoidnu osobu ne zanima ništa što je se ne tiče direktno 

Ako nešto nema veze sa njom, narcisoidna osoba prosto nije zainteresovana. Pitaće vas kako ste, ili kako je prošlo nešto što je vama važno, ali neće biti u stanju da sasluša odgovor – osetićete da je isključena i ne prati vas, a ako ne skratite svoj dosadni izveštaj o sebi, prosto će vas prekinuti i skrenuti temu. Sa narcisom nema razmene, shvatićete svaki put kad pokušate. 

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević 

Comments