Kao što je treniranje dobro za vaše mišiće, isto tako je dobro i za kožu lica. Međutim, važno je da se ne zapostavi nega lica pre, tokom i nakon treninga, kako bi se izbegle sve moguće nepravilnosti kao posledica znojenja. Dakle, uspostavite adekvatnu negu kože i sprečićete pojavu akni, poboljšati hidrataciju kože i redukovati iritaciju i oštećenje kožne barijere – zadržite dobar kvalitet kože i zdrav i sjajan ten dok trenirate!

Pre treninga

Generalno svi pravimo mnoge greške kada je u pitanju celokupna nega pre, tokom i nakon treniranja, a da toga nismo ni svesne. Potrebno je da pre odlaska u teretanu, negujete svoju kožu lica kako bi izbegle sve negativne posledice po nju kada se pojavi znoj tokom treninga. Prvo, važno je očistiti kožu, jer bez obzira gde bile i šta radile pre treninga, bakterije i višak ulja se skupljaju na površini kože i ako je ne očistite zapravo odlazite sa “prljavom” kožom na trening. U kombinaciji sa znojem te bakterije će izazvati probleme vašoj koži. Dakle, bez očišćenog lica ne idite na trening! Takođe, možete koristiti i toner koji inače upotrebljavate, kako biste eventualne prljavštine koje niste skinule gelom za čišćenje lica uklonile. Tako ćete biti sigurne da vam je lice temeljno očišćeno, a toner će dodatno suziti pore čineći ih manje vidljivim i time sprečiti da se u njima skuplja prljavština. Kako bi izbegle da vaša koža dobije osećaj suvoće i dehidratacije, kao poslednji korak nanesite laganu hidratantnu kremu koja će činiti da koža koliko je moguće ostane hidrirana tokom treninga. Koristite formulu bez ulja da ne bi imale osećaj lepljivosti na licu. Ne zaboravite da, ako trenirate napolju, obavezno koristite kremu sa zaštitnim faktorom.

Posebno važna stvar (a pogrešna), koju primećujem da mnoge devojke rade, jeste odlazak na trening sa šminkom. Zamislite samo nakon celog dana sa šminkom na licu, odlazite u teretanu i nastavljate da trenirate znojeći se sa svom tom šminkom i prljavštinom koja se skupljala na koži tokom dana. Nema izgovora da to ne uradite čak i kada ste ceo dan van kuće – skinite šminku pre početka treninga. Ako baš morate da nanosite nešto od šminke, neka to bude tonirana krema. Budite pažljive!

Comments