Dobro, nema potrebe da spominjem činjenicu da Njujork mora da bude upisan na tvojoj listi za putovanja, podvučen crvenom bojom, i to nekoliko puta. Ko bi odoleo Kerry Bradshow momentima u Velikoj jabuci? Možda ovo nije destinacija na koju bismo se odlučili da otputujemo tek tako (zbogom višemesečna plato), ali kada konačno prelomimo, treba da znamo gde da idemo i šta da radimo. Jasno, jedan turistički obilazak ne može da obuhvati  ceo grad, osim ako ne nameravaš da budeš na odmoru tri meseca, ali zato postoje ključna mesta i aktivnosti koja su tako kliše, a opet tako must see!

Umetnost na prvom mestu, prema tome Brodvej! Mesto gde živi grandiozni program namenjen svim generacijama, koji u svoj opus uključuje stotine različitih izvođenja. Scenski nastup, očaravajući kostimi i uigrana trupa izvođača su ogledalo “primenjene umetnosti” pod reflektorima. Ukoliko ne pogledaš barem jedan mjuzikl, ne možeš sebe nazivati poklonikom njujorške kulture. Kad smo kod kulture, muzeji su obavezna stanica. Prirodnjački muzej modernog dizajna koji u sebi krije najranije dokaze našeg postojanja, a možda Moma, Hudinijev muzej, ili pak Memorijalni na otvorenom, kao svedočanstvo jedne surove istorije kada su srušene kule “bliznakinje”. Mogućnosti su bezbrojne, neka te vodi tvoj kreativni kompas.

Šetnja na otvorenom obavezno vodi put legendarnog Central parka. Beg u prirodu od gradske buke i gužve u ovo zelenilo je zaista sve ono o čemu si mogla da sanjaš. Široki otvoreni prostori, zoološki vrt, jezero i šetalište, postoji tako mnogo aktivnosti kojima možeš ispuniti zelenu pauzu. Osam kilometara uređenog prostora mora te odvesti do prelepog karusela, koji važi za jednu od najlepših atrakcija parka. Od dana kada je prva vrteška postavljena, smenjeno je čak njih četiri. Sedam dana u nedelji, 57 šarenih figura neumorno se okreće uz tradicionalne zvuke vergla. Neka digne ruku ona koja nije pomislila na sve dobre fotke koje bi mogle da nastanu baš ovde!

Comments