Okruženje u kome radite je od velikog značaja za vašu motivisanost i efikasnost na poslu. Svakodnevnim provođenjem vremena u jednoj kancelariji postajete prezasićeni, i ukoliko se ne trudite da na neki način oplemenite taj prostor, on vremenom počinje da vas guši i doživljavate ga kao “nužno zlo”, jedva čekajući da odete kući.

kancelarija Uređenjem kancelarije do uspeha

Kako biste izbegli da vam bezličan i neprijatan prostor zadaje dodatni stres na poslu i stvara demotivišuću atmosferu, oplemenite ga na jednostavan način.

Nameštaj

Budući da ne birate sami nameštaj koji koristite na poslu, najbolje što možete da uradite je da ga prilagodite sebi. Sklonite skenere i štampače u što zabačeniji deo prostorije, tako da nikome ne smetaju i ne ometaju zvukom, sve uređaje koje trenutno niko ne koristi isključite, a neudobne stolice omekšajte, ili prilagodite sebi jastucima predviđenim za to.

Osvetljenje

svetlost kancelarije Uređenjem kancelarije do uspeha

Nedostatak svetlosti je ono što najčešće smeta zaposlenima i stvara negativnu atmosferu, ali i ometa pri radu. Pokušajte da uklonite sav nameštaj koji blokira svetlost, tamne zavese zamenite prozirnijim, redovno brišite prozore, i obavezno stavite svetlije i jače sijalice.

Nedostatak vazduha

Kada delite kancelariju sa nekoliko ljudi, često je nekome toplo, a nekome hladno i sve se rešava odlukom da se prozor ne otvara. Zagušljiva prostorija može naneti više štete od hladnoće, pa pokušajte da makar na tri minuta na svaka dva sata otvarate prozor i unosite i radni prostor svež vazduh.

Dekoracija

cvece u kancelariji Uređenjem kancelarije do uspeha

Boja zida je od velikog značaja za koncentraciju i raspoloženje, pa zagasiti braon i sivi tonovi mogu negativno uticati na poslovnu efikasnost, dok beli i žuti zidovi otvaraju um, a zeleni i nebesko plavi tonovi poboljšavaju koncentraciju. Predmeti koji nemaju praktičnu svrhu u radu, a estetski su stimulativni takođe dolaze u obzir i podižu atmosferu, tako da svoj kancelarijski sto možete ukrasiti omiljenim cvećem ili fotografijama dragih ljudi.

Mirisi i zvuci

Iako ih ne vidimo, mirisi u mnogome mogu uticati na naše raspoloženje i koncentraciju, te svež vazduh uvek možemo obogatiti mirisima eteričnih ulja. Ne previše glasna muzika, naravno u dogovoru sa kolegama, može mnogo podići atmosferu na poslu. Vrlo malo vas deli od nezadovoljnog i nervoznog zaposlenog do osobe koja uživa u svom poslu.

Jasna Stanić

 

Comments