Izaberi ovu BOJU ako želiš da deluješ SAMOUVERENO i COOL!

Samo za prave HEDONISTE: Kako da napraviš najbolju KAFU ikad!

#BFFOREO FOTO-KONKURS: Budi zvezda modnog editorijala sa svojom najboljom drugaricom i osvojite LUNA play plus!

Ovaj puder možeš nabaviti u svakoj drogeriji – a koriste ga i poznate dame! Pronađi svoju nijansu!

We love: Čuveni Crushed Lip Color ruževi brenda Bobbi Brown stižu i kod nas!

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Testirali smo omiljene beauty proizvode Sare Jo! Ovo su naši utisci (VIDEO)

Kućna metoda uklanjanja neželjenih dlačica koju još nisi isprobala – a koja zaista radi!

Beauty trendovi 2018: Copy paste ili ostati svoja?

Uskoro bele separeuše: Ko nam to čuva zdravlje?

Uskoro bele separeuše: Ko nam to čuva zdravlje?

Najnovija vest je da nam se država zabrinula za zdravlje. Ne svoje, naravno. Kampanja za ukidanje solarijuma otpočela je stavovima stručnjaka o tome koliko je sunce opasno i štetno, potkrepljeno statistikom o broju umrlih od raka kože i primerima o tome gde su solarijumi već zabranjeni.

“Solarijum je za maloletnike zabranjen u Nemačkoj, Austriji, a od prošle godine i u Crnoj Gori. Ministarstvo zdravlja ne odgovara na pitanje da li bi podržalo ovakav zakon. U Srbiji od raka kože svake godine oboli do 1,000 osoba” – navodi se u tekstu.

Dakle, zabranjeni za maloletnike. Ne ukinuti.

“Najverovatnije će u nekom periodu solarijumi biti zabranjeni, a korisnici jasno upozoreni da na sopsteni rizik ulaze u solarijum. Taj rizik je pojava melanoma, nekih prekanceroza i prevremeno starenja kože”, upozorenje je dr Dinića, dermatologa na VMA.

Stručno upozorenje dermatologa je na mestu i ne razlikuje se od onoga što slušamo otkad znamo da je ozonski omotač pocepan i da sunce više nije prijateljski raspoloženo. Kontradiktornost upozorenja je u zabrani. Dakle, hoće li biti zabranjeni? Ili zabranjeni za maloletna lica? Ili će svi koji ulaze u solarijum, potpisivati da to čine na ličnu odgovornost? Ili nešto četvrto?

171 Uskoro bele separeuše: Ko nam to čuva zdravlje?

Kampanja protiv pušenja rezultirala je groznim natpisima čiji sadržaj i izgled narušavaju svaki dizajn paklice cigareta, zatim zabranom pušenja osim tamo gde je dozvoljeno i zabranom prodaja cigareta maloletnicima. Jeste malo nezgodno kad s posla moram da izađem napolje da pušim, ali mogu i da rizikujem i da okrenem ključ u kancelariji, a kod kuće mogu da dimim koliko hoću. A i da pošaljem dete da mi skokne po cigarete kod komšije, jer komšija zna i mene i moje dete i koje cigarete pušim. Slično i sa alkoholom. Da ne pominjem nedozvoljene supstance koje se ilegalno troše na svakom koraku. I legalne droge na recept, koje konzumira zastrašujući postotak stanovništva.

Dakle, ne stresirajte se. Ako volite da se sunčate u solarijumu i mislite da baš divno izgledate reš pečene, niko vam neće stati na put. Nije realno da će solarijumi biti ispozatvarani. Zabrana za maloletnike je najviše što može da se postigne. A ako niste potpuno bez pameti, onda primenjujete ono što se oduvek zna – da sunčanje svakako treba izbegavati u najtoplijem delu dana, odnosno kad sučevi zraci padaju pravo, a ne iskosa. Preporuka dermatologa nije se promenila, samo se stepen zaštitnog faktora u mazalicama za sunčanje stalno povećavao.

Niko ne govori o količini hemije koju utrljavamo u kožu sa tim sredstvima, ali niko nas ne sprečava da i o tome razmišljamo. Mnogi ljudi i dalje koriste samo maslinovo ulje sa ili bez dodatka još nekih prirodnih sastojaka, za zaštitu kože od sunca i za negu kože posle sunčanja. I nemaju nikakvih primedbi.

Država vam sigurno neće sačuvati zdravlje. Naročito ne psihičko. I dalje možete da pušite i pijete, da gutate bromazepame i pohađate dilere. Pa ćete tako i dalje moći da se pečete u solarijumima.

Na sopstvenu odgovornost.

Izvor fotografija: smedia.rs, zdrowie-i-uroda.wieszjak.polki.pl

Aleksina Đorđević

Editors choice