Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Tri saveta za postojani tečni puder

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

Najnovija vest je da nam se država zabrinula za zdravlje. Ne svoje, naravno. Kampanja za ukidanje solarijuma otpočela je stavovima stručnjaka o tome koliko je sunce opasno i štetno, potkrepljeno statistikom o broju umrlih od raka kože i primerima o tome gde su solarijumi već zabranjeni.

“Solarijum je za maloletnike zabranjen u Nemačkoj, Austriji, a od prošle godine i u Crnoj Gori. Ministarstvo zdravlja ne odgovara na pitanje da li bi podržalo ovakav zakon. U Srbiji od raka kože svake godine oboli do 1,000 osoba” – navodi se u tekstu.

Dakle, zabranjeni za maloletnike. Ne ukinuti.

“Najverovatnije će u nekom periodu solarijumi biti zabranjeni, a korisnici jasno upozoreni da na sopsteni rizik ulaze u solarijum. Taj rizik je pojava melanoma, nekih prekanceroza i prevremeno starenja kože”, upozorenje je dr Dinića, dermatologa na VMA.

Stručno upozorenje dermatologa je na mestu i ne razlikuje se od onoga što slušamo otkad znamo da je ozonski omotač pocepan i da sunce više nije prijateljski raspoloženo. Kontradiktornost upozorenja je u zabrani. Dakle, hoće li biti zabranjeni? Ili zabranjeni za maloletna lica? Ili će svi koji ulaze u solarijum, potpisivati da to čine na ličnu odgovornost? Ili nešto četvrto?

171 Uskoro bele separeuše: Ko nam to čuva zdravlje?

Kampanja protiv pušenja rezultirala je groznim natpisima čiji sadržaj i izgled narušavaju svaki dizajn paklice cigareta, zatim zabranom pušenja osim tamo gde je dozvoljeno i zabranom prodaja cigareta maloletnicima. Jeste malo nezgodno kad s posla moram da izađem napolje da pušim, ali mogu i da rizikujem i da okrenem ključ u kancelariji, a kod kuće mogu da dimim koliko hoću. A i da pošaljem dete da mi skokne po cigarete kod komšije, jer komšija zna i mene i moje dete i koje cigarete pušim. Slično i sa alkoholom. Da ne pominjem nedozvoljene supstance koje se ilegalno troše na svakom koraku. I legalne droge na recept, koje konzumira zastrašujući postotak stanovništva.

Dakle, ne stresirajte se. Ako volite da se sunčate u solarijumu i mislite da baš divno izgledate reš pečene, niko vam neće stati na put. Nije realno da će solarijumi biti ispozatvarani. Zabrana za maloletnike je najviše što može da se postigne. A ako niste potpuno bez pameti, onda primenjujete ono što se oduvek zna – da sunčanje svakako treba izbegavati u najtoplijem delu dana, odnosno kad sučevi zraci padaju pravo, a ne iskosa. Preporuka dermatologa nije se promenila, samo se stepen zaštitnog faktora u mazalicama za sunčanje stalno povećavao.

Niko ne govori o količini hemije koju utrljavamo u kožu sa tim sredstvima, ali niko nas ne sprečava da i o tome razmišljamo. Mnogi ljudi i dalje koriste samo maslinovo ulje sa ili bez dodatka još nekih prirodnih sastojaka, za zaštitu kože od sunca i za negu kože posle sunčanja. I nemaju nikakvih primedbi.

Država vam sigurno neće sačuvati zdravlje. Naročito ne psihičko. I dalje možete da pušite i pijete, da gutate bromazepame i pohađate dilere. Pa ćete tako i dalje moći da se pečete u solarijumima.

Na sopstvenu odgovornost.

Izvor fotografija: smedia.rs, zdrowie-i-uroda.wieszjak.polki.pl

Aleksina Đorđević

Editors choice