Hot topics

3 razloga zašto je novi Huawei P40 Pro+ pravi izbor za tvoj novi mobilni telefon

#Staycation? Ovo su naši predlozi kako da provedete najbolje leto ikad!

Iz našeg nesesera: Sve što treba da znaš o FOREO LUNA fofo – prvom pametnom beauty uređaju!

3 ideje kako da provedeš odmor u gradu – i ipak dobiješ leto za pamćenje!

Koje dodatke ishrani treba da konzumiraš za očuvanje opšteg zdravlja

Kako da se dobro provedeš ovog leta – čak i ako nigde ne putuješ!

Ljubavni horoskop za jul 2020.

Najvažnije stvari na životnom spisku posle 30-e

Jutarnji rituali uz koje će ti svaki dan biti dobar dan!

Top 5 boja koje ćemo ovog leta želeti u svojim garderoberima

Iako je stav veoma bitan za uspeh, za uspeh je potrebno mnogo više od pozitivnih misli koje se šalju svetu dok sedite u lotos-cvet-poziciji. Samopouzdanje vodi do finansijske pobede ako proizilazi iz realnosti, a ne iz lepog razmišljanja.

Navodimo tri činjenična stanja stvari, tj. tri načina koja će vam pomoći da pojačate svoju veru u posao i poslovni uspeh.

1. Čitajte. Zaista čitajte

Neka vam svakodnevna navika bude da čitate o poslovnim vestima, ali se nemojte zaustavljati samo na naslovima ili teaser-ima. Naslovi često ne pokazuju ni deseti deo onoga što zaista može da se pročita u članku, a često su i netačni – samo da bi privukli tiraž.

Kompletan tekst članka često objašnjava i najsitnije detalje koji svakako nisu pomenuti u naslovu. Na primer, ako se vaš posao bavi prodajom kolača, vama ne treba da bude bitno da li je u vašoj zemlji razrađena nauka i tehnologija, nego koja su to hip mesta trenutno gde biste mogli da locirate svoj posao ili sa kim da sarađujete. Tehnologija može da bude bitna u smislu da svoj posao proširujete i na onlajn tržište – pa stoga čitate koji su uslovi poslovanja na taj način, koga da kontaktirate, kakvo je trenutno onlajn tržište i ostalo.

slika14 Uspeh: Bitno je i ono što radite, ne samo ono što mislite

Uspeh je uzajamno proporcionalan trudu koji u njega uložite, trudu koji uložite u ostvarenje svojih ciljeva. Zapamtite to!

Ne morate da pročitate baš svaki članak, ali pažljivo pročitajte one koji vam mogu poslužiti, tj. u kojima možete pronaći korisne informacije koje se tiču vašeg posla. I svaki put kada pročitate zapitajte se – da li ovo utiče na moj posao?

2. Definišite svoje tržište

Svaki put kada imate ideju o nekom proizvodu ili usluzi, nemojte je sprovoditi u delo dok se ne zapitate ono najbitnije pitane: Koga briga?

Ako, na primer, posedujete piceriju ili lanac picerija i dobijete sledeću ideju za povećanje prodaje: dve pice po ceni jedne ako se kupe posle ponoći – šta je sledeće što se dešava? Pre nego što napravite oglas i podelite flajere kojima najavljujete ovu promenu, zapitajte se kome će ove posleponoćne “povlastice” biti bitne.

Ako većina ljudi iz vašeg okruženja radi tokom dana, većina njih neće ostati budna dovoljno dugo da iskoristi vašu ponudu. Ali, ako ovu ideju proširite na studentariju, vrlo je moguće da će vam plan imati pozitivan odziv.

Vrlo je lako prodavati proizvode i usluge ljudima kojima je stalo do istih. Pronađite te ljude i nametnite im svoju ideju.

3. Proširujte svoj biznis

Ovo se čini kao očigledna stvar, ali želja za proširivanjem posla nikada ne treba da se zaustavi. To je kao potreba da se zalivaju biljke. Bez vode, biljke i svi tipovi vegetacije umiru. Bez rasta i razvitka poslovi umiru.

Evo nekoliko saveta koji će pomoći da vam se kompanija razvija u kontinuitetu:

– Ne mešajte prihod i profit

Lako je i zabavno prebrojavati novac koji se nagomilava. Ali nemojte zaboraviti da saberete i sve troškove što je detaljnije moguće. Način koji vam donosi najviše novca je možda najmanje profitabilan. I često se mnogi zbune oko toga koji proizvodi su im oni koji donose novac, a koji proizvodi su oni na kojima se gubi novac.

– Budite svesni toga kakva kompanija želite da budete

Razmislite o kompanijama i vlasnicima kojima se divite. Želite li da budete McDonald’s onalajn dejting industrije? Inovativni kao Stiv Džobs (Steve Jobs)? Najveća nezavisna prodavnica hardvera u svojoj zemlji?

Razvitak kompanije zahteva viziju. Gde vidite svoju kompaniju u naredne dve i 20 godina?

– Napravite akcioni plan

Ako želite rezultate, merite svoj progres isključivo na mesečnom nivou. Ako ste želeli da smanjite prekomerni rad – da li ste? Ako ste želeli da povećate produktivnost – da li ste to i postigli?

Saznajte da li su vas postupci koje ste napravili odveli u pravcu u kom ste i želeli da vam kompanija ide.

Ako vam joga pomaže da se usredsredite, onda je tretirajte kao vredan poslovni alat. Ako vas inspiriše da sami sebe bodrite pozitivnim mislima, recite sebi nešto lepo svakog jutra. Ali, naučite da napravite razliku između pozitivnog razmišljanja i sprovođenja pozitivne akcije u delo.

Bitno je ono što radite, a ne samo ono što mislite – da biste postali uspešni.


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Editors choice