Često od svojih nadređenih čujemo rečenicu: “Još si mlad, ima vremena. Napredovaćeš.”

A onda se u nama javi pitanje: “A kada?”. Nestrpljivost u nama vri da probamo sve i odmah i kada nas neko usporava, bilo iz dobre ili loše namere, mi jurimo kao pobesneli zmaj, spremni da bljuvamo vatru na svakog ko nam se suprostavi.

Neretko se mlade osobe, željne napredovanja, volontiranja sputavaju još na samom početku uz priču kako je to nedovoljno plaćen posao i kako volontiranje u određenoj firmi ne vodi ničemu.

Ipak, svako zašto ima svoje zato, pa se i svaki trud na kraju isplati, na ovaj ili onaj način. Ne treba slepo verovati nadređenima ili ljudima za koje mislite da su iskusniji od vas, jer čak i oni ponekad mogu da pogreše. Truditi se i pokazati volju nikada nije bilo loše, pa što onda ne biste krenuli putem uspeha ukoliko se svetlo na kraju tunela ne vidi.

Svaki početak je težak i mračan i nema naznaka boljitka, ali odjednom vi tako nezreli i neiskusni dobijete šansu da opovrgnete sve i da onima koji nisu verovali u vas pokažete ko ste i šta umete.

147 Uspeh ne pita za godineUspeh ne pita za godine, pa tako ne treba niko da vas pita koliko ste mladi/stari, već koliko ste u tom poslu i koliko se bavite tom profesijom. Neka godine iskustva govore umesto vas.

Nema potrebe da se osećate inferiorno i mizerno u odnosu na druge, jer se niko nije naučen rodio, a kada se pogreši, uvek ima popravni.

Postoje dva puta između kojih treba birati. Na vama je da odlučite da li ćete sa vršnjacima ispijati kafe po kafićima i biti sa jednakima ili ćete pokušavati svim silama da se dokažete među starijima i biti jedna od mladih nada, ne kojima budućnost ostaje.

Kod mladih stručnjaka, najvažnija stvar je ambicija. Ne treba biti preambiciozan i treba rukovati sa njom skromno i boriti se svim silama da propratne pogodnosti ne skrenu pogled sa pravog puta.

231 Uspeh ne pita za godineUkoliko želimo uspeh, moramo da se borimo, a ako ćemo da se borimo moramo da se naoružamo sledećim rečenicama:

Godine su samo broj!

Nema boljeg pokazatelja naših godina do uspeha koji govori umesto nas. Niko ne obraća pažnju na bore, sede vlasi ili višak kilograma ukoliko je biografija toliko blistava, a trud očigledan.

Znanje je najvažnija veština

Niko nikada nije uspeo niti će moći da opovrgne znanje. Čak i kada ostanete bez reči, znanje će vas spasiti da nastavite put do vrhunca uspeha. Novo doba donosi nam nova saznanja i to je taktika sa kojom se borimo protiv starijih saradnika.

Biti zreo, prihvatiti kritiku  

Kritika je nešto neizbežno, nešto što čeka sve nas, a najgore je izboriti se i prihvatiti kritiku. Većina ljudi se i ne obazire na ono što stručniji govore, a istina je da neke stvari izrečene od strane saradnika stvarno imaju smisla. Treba slušati i poštovati druge i razumno prihvatati svaku kritiku, pa čak i negativnu.

Izvor fotografija: pinterest.com


Violeta Stojanović

Comments