Sigurno ste se osetili, barem jednom u poslednjih nekoliko meseci, da ste sposobni da se posvetite samo ciljevima koji su vam nadohvat ruke, čiji rezultat možete videti odmah i koji su lako i odmah ispunjivi. A kada ste poslednji put našli vremena da radite na svojim dugoročnim ciljevima?

Naravno da je teže. Njihovo ostvarenje je neizvesno, a iziskuju neverovatno mnogo truda, rada i odricanja. Ipak, znate da ono što posadite sada – kasnije ćete da žanjete.

Evo nekoliko strategija koje će vam pomoći u naporima da vaši budući planovi i sadašnje aktivnosti ne budu u koliziji.

Budite realni što se budućnosti tiče

Zapamtite da ako preuzmete previše odgovornosti i tereta na sebe, to može biti kontraproduktivno. Osim ako ste Supermen, nema šanse da možete započeti šest ogromnih životnih planova odjednom. Morate započeti manje projekte. Morate da se opredelite šta je to što želite, a šta ne želite. Kada odlučite koji su to vaši dugoročni ciljevi, zapitajte se – “a šta je to što mogu da uradim što će me približiti tom cilju?”.

Razlikujte produktivan i neproduktivan rad

Bolje je da radite pomalo svaki dan, ali da tome budete posvećeni nego da otaljavate rad svaki dan po ceo dan. Čak i ako ulažete mali, periodični trud da postignete neki cilj, verujte nam, ispunićete ga uz dovoljno odlučnosti. Navešćemo vam samo primer studenta koji je svaki dan učio po jedan sat. Govorili su mu da premalo vremena troši na učenje, ali čovek je bez problema očistio ispite u roku.

Negotiate a Higher Starting Salary Step 11 Uspeh: Radite na svojoj budućnosti bez ugrožavanja sadašnjosti

Branite svoje snove

Često, kada isplanirate nešto, kao za inat vam iskrsne hiljadu drugih prilika: prijatelj vam predloži partnerstvo, stara firma vam predloži novu radnu poziciju… U tim situacijama morate da branite svoje snove i planove. Razmislite da li će taj novi predlog da vam donese išta dobro na duge staze. Ako je odgovor ne – znate šta vam je činiti!


Una Hadži – Nikolić

Comments