Ako mislite da možete da čitate misli vašeg menadžera, ne možete! Istina je da je on nekada bio i u vašem položaju, ali kada je postao odgovoran za ceo tim, počeo je da sagledava stvari na makro nivou. Razlog tome je taj što menadžeri vide stvari koje možda nisu predstavljene i otkrivene svim zaposlenima.

Pored toga što moraju da vode računa o svom poslu, oni su zaduženi i za to da vode računa o tome da su i vaši poslovi valjano obavljeni. To mora da stvori neku ambivalenciju između njih i vas. Zato, što pre razumete da postoji velika razlika između vašeg sagledavanja stvari i njihovog pogleda na posao, to ćete vi biti u mogućnosti da budete uspešniji.

thingsyourmanagerwishesyouknew2 1406033960 Uspešni na poslu: 5 stvari koje bi vaš menadžer voleo da znate

Vaš stav je važan koliko i vaš rad

Možda mislite da je vašem nadređenom važno samo to da vaš rad bude zadovoljavajuć, ali vaš stav i odnos prema radu, kao i međuljudski odnosi su takođe veoma važni. Menadžeri nemaju strpljenja za negativne i teške ljude, jer pored svog posla koji je već i previše naporan, ne moraju da se bore i sa negativnim ljudima.

Vaše emocije utiču na vaš integritet

Na poslu, morate da naučite da kontrolišete emocije. Svako biva frustriran na poslu s vremena na vreme, ali ako ostanete smireni, racionalni i objektivni, čak i pod stresom, vaš nadređeni će to ceniti. Posebno ne dozvolite da vas vređaju komentari o vašem radu ili neke negativne kritike. Ukoliko burno reagujete na njih, otežavate svom nadređenom da radi svoj posao, a to će mu svakako biti trn u oku.

Ne morate da se slažete, ali morate imati poštovanja

Dobar menadžer uvek će saslušati šta imate da kažete, ali morate da budete emocionalno inteligentni kako biste znali kada je pravo vreme da kažete to što imate i na koji način.

Budite smireni i racionalni, nikako uznemireni.

Ne očekujte da nadređeni zapamti sve

Ukoliko ste nešto rekli, a nadređeni vas za to ponovo pita, ne ljutite se. Nadređeni imaju toliko toga na pameti, a sigurno vi i niste jedini radnik o kome on mora da vodi računa. Zato će se pre ili kasnije sigurno desiti da nenamerno neku informaciju on ispusti.

Prihvatite kritiku, čak iako je loša

Naravno da nije prijatno da čujete kritike na račun svog posla, oko koga se toliko trudite. Međutim, normalno je da se nekad nešto pogreši. Prihvatite kritiku smireno i nemojte odmah zauzimati odbrambeni stav kad god vam nešto prigovori.

Lenka Gatić

Comments