Planiranje je način života savremenog sveta, koji se generalno našao u čudu, suočavajući se sa pandemijom, koja je odjednom ukinula, promenila i usporila sve planove. Mnogima su propala brižljivo planirana (i uplaćena) letovanja i putovanja, poslovni planovi i dinamika su se svima poremetili, a mnogi su se našli na početku, nemajući ideju odakle da počnu i kako da nastave, kad ništa ne može sa izvesnošću da se isplanira. Niko ne ume da kaže dokle će ovo trajati i svima je jasno da ove godine neće ispuniti svoje novogodišnje odluke i da će godinu verovatno završiti bez nekih jasnih i stabilnih planova za sledeću.

View this post on Instagram

@misspap 🤍 #misspapmuse

A post shared by SOFIA COELHO (@sofiamcoelho) on

Izgleda da moramo da naučimo da tako živimo – da usporimo, možda do zaustavljanja, ako zaustavljanje već nismo iskusili u proteklom periodu. Velika lekcija zena  za ne-zen deo čovečanstva, koji sada mora da savlada prepuštanje toku, odustajanje od kontrole i način da sledi svoj unutrašnji put, pronalazi i ispoljava sebe van poznatih okvira. Svi smo iskoračili iz zone komfora i osetili frustraciju, čak iako smo osetili da nam usporavanje prija, da nam daje priliku da se više bavimo sobom – ili upravo zato što nas je primoralo da se više bavimo sobom.  

Osećate li da stagnirate? Da vam je život na rezervi i da ne znate kada ćete i hoćete li moći da napunite rezervoar, ubacite u petu i nastavite da jurite brzinom koju poznajete i koja je bila vaš dosadašnji tempo života. 

Comments