5 korisnih saveta kako da ti menstruacija ne upropasti letovanje

Letnji beauty trend: Kako da postigneš puniji i smeliji izgled obrva koje izgledaju prirodno

*GIVEAWAY* Proizvodi za negu kože koji su ti neophodni ovog leta

Belgrade Notes: Novo cool mesto za tvoje letnje uživanje skriveno među krovovima grada

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

Made for a Goddess: Kako da svoju kožu učiniš nežnom i glatkom (ADVERTORIJAL)

5 koraka kako da ovog leta imaš svilenkastu kožu i budeš ženstvena poput boginje

Ovo su OSOBINE muškarca sa kojim će SVE biti moguće!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Anastasija Grujić otkriva omiljeni par obuće koji se može kombinovati za sve prilike

Čehovljeve drame i danas doživljavaju nova izdanja, pišu se nove studije i eseji, nanovo postavljaju njegove jednočinke, vodvilji i drame. Pozorišta širom Evrope oživljavaju njegove junake, a daske koje život znače i danas trpe korake Červjakova, ujka Vanje, Serebrjakova. Pozorišnom salom odjekuju njihovi monolozi, toliko omiljen Čehovljev postupak za upoznavanje i razotkrivanje svojih junaka.

Čehov je stvorio jedinstvenu sliku ruskog realizma koji se može doživeti kroz smeh ili kroz suze. Tako istorije književnosti predstavljaju Čehova i njegov rad. Danas Čehovljeve drame predstavljaju obaveznu školsku lektiru. Anton Pavlovič Čehov (Антон Павлович Чехов) stvar je opšteg obrazovanja. Međutim, nije uvek bilo tako. Čak i pola veka posle smrti, Čehov je ostao u senci drugih ruskih romansijera. Trebalo je vreme da se u njemu otkrije genijalan umetnik. Čehov, razapet između studija medicine i književnosti, iako je spoljašnjošću ostavljao utisak smirenog, suptilnog i ljubaznog gospodina, živeo je sa svojim dilemama, nervozama i nenapisanim romanima. “Preda mnom je moj neliterarni rad koji nemilosrdno ne da mira mojoj savesti, u susednoj sobi dernja se dete mog rođaka koji je došao u goste, u drugoj sobi otac čita majci “Zapečaćenog anđela” naglas (…) Hteo bih da pobegnem u letnjikovac, ali već je jedan po ponoći. Za čoveka koji piše teško je naći odvratniju atmosferu (…)”. A sada vas vraćamo u školske klupe i otvaramo stranice Čehovljevih drama.

Foto Usred(u) čitanja: Антон Павлович Чехов

Čehov je majstor ruske novele

“Ujka Vanja”

“Ujka Vanja” je tragikomedija koja je prvi put objavljena 1899. godine, a prvo prikazivanje bilo je 1900. godine. Radnja počinje pred kućom, na stolu pred letnjikovcem. Vreme dešavanja radnje je oko tri sata po podne. Upoznajemo se sa porodičnom atmosferom u kući ujka Vanje, kao i sa likovima. U drami nema jednog glavnog junaka. Marija Vasiljevna majka je Vojnickog, odnosno ujka Vanje. Ujka Vanja je nekada učio i radio, a sada samo jede i pije, upao je u čamotinju, iako mu je samo 47 godina. Serebrjakov bio je profesor umetnosti, iako je ne poznaje dovoljno. Sada je penzioner, tvrdica i pun zavisti. Oženio se mladom i lepom Jelenom, koja živi utrnulih čula i uspavanih želja pored njega. Astrov je kao lekar došao u taj kraj pre desetak godina, nezadovoljan je životom, ništa mu ne treba i nikoga ne voli. Sonja, kći ujka Vanje, u razgovoru sa Jelenom nagoveštava da joj se dopada Astrov, ali Astrov nju ne primećuje. Jelena je zato uzbudila i Vojnickog i Astrova, ali na različite načine. Vojnicki je istinski voli, ali pasivno, dok je Astrov želi, ali je ne voli. Svima njima život se pokazuje kao dosadan, glup i prljav. Preporučujemo ove “scene iz seoskog života u četiri čina” kao dramu izrazitih osećanja i raspoloženja.

“Tri sestre”

Drama “Tri Sestre” napisana je 1900, a prvi put izvedena 1901. godine. Drama je podeljena u četiri čina. Mesto radnje je neki provincijalski ruski grad u kome živi porodica Prozorov: sestre Olga, Maša i Irina, i brat Andrej. Porodica se doselila iz Moskve pre jedanaest godina zbog prekomande njihovog oca generala. Sestre Prozorov nikada se nisu navikle na provinciju, i dalje čeznu za Moskvom, koja u njihovim očima jedina pruža životne perspektive. Na početku prvog čina najmlađa sestra Irina slavi imendan, a ujedno je i godišnjica smrti generala Prozorova. Dolaze vojnici na službu u gradu, stalni gosti u domu Prozorovih. Međutim, sestre nisu bile u slavljeničkom raspoloženju, i nisu bile zadovoljne svojim životima daleko od Moskve. Drama završava monolozima triju sestara, koje one izgovaraju uz muziku koja prati vojsku na odlasku iz grada: monolozi otkrivaju njihovu spoznaju o nemogućnosti da se u budućnosti dogodi išta dobro i o osuđenosti na besmislen život.

“Višnjik”

“Višnjik” je poslednja dovršena drama Antona Pavloviča Čehova, a u njoj se dotiče velike teme propadanja aristokratije. Drama počinje povratkom Ljubov Andrejevne Ranjevske i njene kćeri Anje iz Pariza na staro imanje u Rusiji. Dočekuju ih: njena usvojena kći Varja (koja se u međuvremenu brinula za imanje), Gajev (brat Ljubov Andrejevne), te Lopahin, njihov bivši sluga, a sada bogat i uspešan trgovac… No, ništa nije kao pre – imanje je pod hipotekom koju Ranjevska ne može platiti, pa će za nekoliko meseci kuća i višnjik biti ponuđeni na aukciji. Ljubov Andrejevna i Gajev, nesposobni da reše finansijske probleme, radije se prepuštaju sanjarenju o prošlim vremenima, uspomenama i ljubavima. Njihova je suprotnost Lopahin koji predlaže da se višnjik poseče, a na njegovom mestu izgradi – odmaralište. Lopahin je prikazan kao predstavnik neke nove Rusije koja tek dolazi, a kojoj se stari aristokrati ne mogu prilagoditi. Propadanje višnjika tako postaje simbol propadanja jedne porodice i čitavog plemstva. Imanje ipak biva prodato na aukciji i to – Lopahinu, koji likuje nad svojom “pobedom” i odlučuje srušiti višnjik. Na imanju ostaje samo Firs, oslobođeni rob, koji se čudi kako su ga zaboravili i napustili. Firs ostaje u mraku, prepušta se sudbini dok se istovremeno čuju udarci sekire o stabla višanja…

Izvori fotografija: delfi.rs, silvy1102.wordpress.com, knjiga.ba, russia.rin.ru

Prethodne tekstove iz serijala “Usred(u) čitanja” možete pronaći ovde.


Katarina Stamenković je studentkinja književnosti i zaljubljenik u moderne plesove. Ne može da zamisli dan bez dobre jutarnje kafe i svojih prijatelja. Inspiriše je miris letnje kiše na ulicama njenog grada.

Editors choice