4 stvari koje treba da uradiš za svoju kožu kada imaš 35+

Shaped by passion: Kako da postaneš najbolja u onome što radiš

Ove patike nose apsolutno sve trendseterke!

Otkrivamo: Gde u Beogradu otići na (odlične) kolače?

#WokeUpLikeThis: Kako da tvoja koža BLISTA ceo dan! (Beauty advertorial)

Znamo, menstruacija nije zabavna, ali evo kako da olakšaš sebi “one dane”!

Gde na večeru: Ovaj restoran nudi pravo uživanje za tvoja nepca!

Suva, masna, dehidrirana ili osetljiva koža? Ovo će biti tvoj novi najbolji #SKINCARE prijatelj!

Šta žene u tridesetim rade bolje od žena u dvadesetim?

Zašto na Instagramu svi govore o ovom beauty proizvodu?!

Sigurni smo da je većina vas čula za jednog od najpoznatijih savremenih japanskih književnika Harukija Murakamija (村上春樹, Haruki Murakami). Čitalačka publika se deli na onu koja ga razume i onu koja ga ne razume ili se ne trudi dovoljno, te shodno tome ili ga vole ili ga ne vole, ravnodušnih nema. Ono što ga približava ostatku sveta sigurno je činjenica da je on jedan od retkih japanskih pisaca koji je zainteresovan za američku književnost. A pored književnosti, njegova ljubav dobrim delom pripada muzici. Ukoliko ste čitali neko njegovo delo, morali ste da primetite da je bar na neki, možda čak i skriven način prožeto muzikom. To ne treba da vas čudi, Murakami je kao student radio u prodavnici ploča, a po završetku studija držao je džez bar. Kasnije, kada se u svojim ranim tridesetim okrenuo pisanju, spojio je svoje dve velike ljubavi, pa otuda i neki naslovi knjiga potiču od naziva pesama poznatih grupa.

Murakami se danas smatra važnom figurom u postmodernoj književnosti, tome u prilog ide i pohvala od magazina “Guardian” u kojoj mu je dodeljena titula jednog od najvećih svetskih živih romanopisaca. Ovaj čarobnjak pisane reči sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim, jer svojim laganim stilom omogućuje svakome da ga razume, pitanje je samo da li želite da mu se prepustite. Probajte sa nekim od ovih romana koje vam preporučujemo, nećete se pokajati.

foto116 Usred(u) čitanja: Haruki Murakami

Odluka je bila teška, ali ova tri naslova smo izdvojili za vas

“Južno od granice, zapadno od sunca” (South of the Border, West of the Sun)

Kao i u maltene svakom Murakamijevom romanu, i u ovom je glavni lik muškarac – pripovedač Hađime. Njegovo ime na japanskom znači početak, a simbolično je povezano sa činjenicom da se rodio prve nedelje, prvog meseca, prve godine druge polovine 20. veka. Još jedna stvar koja karakteriše glavnog junaka jeste ta da je jedinac, a oni koji su čitali Murakamijev opus primetili su sigurno da je to nešto što se takođe ponavlja u njegovim delima. Hađime je prikazan kao uspešan vlasnik dva džez kluba, privržen suprug i dobar otac dvema devojčicama. Kroz priču u prvom licu, koja je takođe karakteristična za ovog pisca, saznaćemo da je njegovo detinjstvo bilo haotično i neshvaćeno. Jedina osoba koja mu je davala nadu u bolje sutra bila je njegova mala drugarica iz komšiluka po imenu Šimamoto. Fatalna ljubav, kao stalni motiv u njegovim romanima, prisutna je i ovde, te tako ubrzo shvatamo da je upravo Šimamoto njegova fatalna žena. Dvadeset pet godina kasnije imaće priliku da svoju fatalnu ženu upozna u nekom sasvim drugom obliku i tu nastaje priča. Naziv romana je preuzet iz čuvene pesme “South of the Border” Neta King Kola (Nat King Cole), mnogi ga porede sa čuvenom “Kazablankom” (Casablanca), a sam pisac nam poručuje: “Niko ne može reći koliko će život trajati. Sve što ima oblik može nestati u trenu… Sve što ima oblik s vremenom iščezava. Ali neki osećaji ostaju sa nama zauvek…”

“Sputnik ljubav” (Sputnik Sweetheart)

Ljubav kao glavna okosnica romana, ovoga puta je smeštena u delikatnu priču pripovedača koji je strasno zaljubljen u svoju dve godine mlađu koleginicu sa fakulteta, Sumire. Dvoje mladih se zbližavaju zahvaljujući zajedničkoj ljubavi prema književnosti. Međutim, Sumire K-u (čije ime ne znamo do kraja romana) ne uzvraća ljubav, već se u svojoj 22. godini zaljubljuje u sedamnaest godina stariju ženu po imenu Mju. Ovim se pravi krug neuzvraćenih ljubavi, čežnji i patnje. Tokom putovanja po Evropi dolazi do važnog preokreta i roman se od ljubavnog približava detektivskom, a sama činjenica da se likovi premeštaju sa Istoka u Evropu ukazuje na prelazak likova u neki drugi svet. Ovo je roman o ljubavi i čežnji, o promenama koje one unose u život pojedinca, ali i priča o praznini, gubitku i odsustvu drage osobe, a na kraju krajeva i priča o tome kako čovek može da izgubi samog sebe.

“Norveška šuma” (Norwegian Wood)

Ovaj roman je takođe usko povezan sa muzikom. Naime, Murakami je bio inspirisan muzikom The Beatlesa kada je stvarao ovo delo. Muzika i ljubav, kao glavne teme romana, obuzeće vas na samom početku i neće vam dozvoliti da ispustite knjigu iz ruku. U središtu priče je Vatanabe, muškarac u kasnim tridesetim, koji se priseća svog studentskog života od pre 20 godina. Međutim, prve scene su posvećene njegovim najboljim drugovima – Kizukiju, koji se ubio i Naoko, devojci koja mu je zarobila srce. Susreti sa Naoko, posle Kizukijeve smrti, isprepletani su studentskim životom, čudnim prijateljstvima, seksom, žudnjom i gubicima. U njegov život u to vreme ulazi devojka Midori i on biva prinuđen da bira između prošlosti i budućnosti. Ovo je Murakamijev najprodavaniji roman i definitivno roman koji ga je vinuo u sam vrh svetske književnosti. Shodno tome, snimljen je i film 2010. godine istog naziva. Stoga, bilo da se odlučite za film ili knjigu, nećete ostati ravnodušni prema ovoj dirljivoj priči koja pogađa direktno u srce. Uživajte!

Prethodne tekstove iz serijala “Usred(u) čitanja” možete pronaći ovde.


Lola Radosavljević – bavi se jezikom, književnost nosi u srcu, a osmeh na licu. Hrabro ide kroz život, čuva večito dete u sebi, ruku pod ruku sa Mikom i njegovom parolom “Dok drugi objašnjavaju život, ti mahni rukom i odživi ga!”

Editors choice