#BFFOREO FOTO-KONKURS: Budi zvezda modnog editorijala sa svojom najboljom drugaricom i osvojite LUNA play plus!

Ako si čula za “hygge”, obožavaćeš “fika” koncept: Skandinavski način pravljenja pauze za kafu

Ovaj puder možeš nabaviti u svakoj drogeriji – a koriste ga i poznate dame! Pronađi svoju nijansu!

We love: Čuveni Crushed Lip Color ruževi brenda Bobbi Brown stižu i kod nas!

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Testirali smo omiljene beauty proizvode Sare Jo! Ovo su naši utisci (VIDEO)

Kućna metoda uklanjanja neželjenih dlačica koju još nisi isprobala – a koja zaista radi!

Da li si spremna za leto? Ovakav način ishrane pomaže da ubrzaš svoj metabolizam do maksimuma!

Beauty trendovi 2018: Copy paste ili ostati svoja?

Usred(u) čitanja: Janny Wurts

Usred(u) čitanja: Janny Wurts

Prethodne tekstove iz serijala “Usred(u) čitanja” možete pronaći ovde.

Popularnost serijala “Pesma leda i vatre” (Song of Ice and Fire), Džorža Martina (G.R.R. Martin) podstakla je i mnoge rasprave o tome u kakvom je stanju današnja (epska) fantastika. Mnogi vatreno brane lik i delo gospodina Martina, mnogi ga isto tako vatreno napadaju, a izgovor onih koji se nalaze negde u sredini između pljuvanja i obožavanja najčešće je sledeće: “Pa, kad nema ništa bolje…”.

Stoga vam predstavljam spisateljicu koja nudi to nešto “bolje”. Reč je o Dženi Vurts (Janny Wurts). Njen opus je kod nas manje poznat, sasvim nezasluženo, s obzirom na to da mnogo piše (preko petnaest romana), da veoma dobro piše, da ima iza sebe nekoliko veoma uspešnih i obimnih serijala, te da su joj knjige dostupne kod nas (istina samo na engleskom). Osim što piše veoma maštovito i poigrava se sa klišeima epske fantastike, piše raznovrsno, uvek saobražavajući stil potrebama pripovedanja. Dženi je i ilustrator, a pored toga što oslikava svoje romane, radovi su joj veoma zapaženi i nagrađivani. Osim slikanja i pisanja, Dženi je šampionka u jahanju, te prvak u sviranju gajdi, sa mnogim nagradama u tim oblastima.

dzeni Usred(u) čitanja: Janny Wurts

U našim krajevima nepravedno zapostavljena, književnost Dženi Vurts

“The Cycle of Fire Trilogy” 

Ovo troknjižje obuhvata romane “Stormwarden”, “Keeper of the Keys” i “Shadowfane”. Posredi je epska priča u kojoj se oslikava jedan zanimljiv svet pun čarolije i čudovišta, hrabrih junaka i podlaca. Na platnu uobičajene epike, međutim, Dženi plete jednu sasvim drugu, ličniju priču o prevazilaženju granica. Junaci upleteni u niti sudbine pokušavaju da prevaziđu, pre svega, sebe i sopstvene granice. Knjiga govori i o tome kako su poraz i pobeda tesno povezani i često nam liče jedno na drugo. Na koncu, perspektiva klasične fantastike se pomera i od naizgled obične bajkovite sage perspektiva se širi i obuhvata univerzum. Odličan primer kako se žanrovska literatura dotiče i prepliće sa visokom književnošću.

“The Wars of Light and Shadow”

Najobimniji serijal iz Dženinog pera. Trenutno se prostire kroz jedanaest knjiga raspoređenih u pet veilikih saga. Dženi nas premešta u jedan svet u kome se upoznajemo sa dva zaraćena kraljevstva. Taj svet nam se ukazuje kao veoma uverljiv, pun maštovitih pojedinosti i doslednosti, potpomognut Dženinim ilustracijama. Pripovedanje se menja, od tokova koji prate zbivanja celih država, do spuštanja u džep pojedinih junaka i opisa njihovih lutanja. U ovoj knjizi nema dobrih i zlih, sukob nije romantizovani sudar dobra i zla. U suštini sve ono što je izbacilo Martina u prvi plan, Dženi to radi mnogo bolje, doslednije i ozbiljnije. Knjige su ujednačenog kvaliteta, bez rasplinjavanja i razvodnjavanja.

“Master of Whitestorm”

Još jedno neuobičajeno delo epske fantastike. Priča prati Korendira koji pokušava da otkrije svoju prošlost i zgrabi svoju budućnost. Počinje kao rob na galiji, da bi se posle neverovatnog bekstva otisnuo na putovanje koje će ga provesti kroz mnoge pustolovine, sukobe sa mitskim bićima, magijske obračune i sticanje velike slave i blaga. Zanimljiv je način pripovedanja i smisao poruke koju nam u zabavnom i maštovitom obliku priprema Dženi. Ceo roman, naime, ispričan je iz trećeg lica pomalo distanciranog pripovedača tako da gotovo nikada ne dobijamo objašnjenje za Korendirove postupke. On ostaje tajanstvena figura čije akcije moramo sami promisliti i oceniti. Istovremeno to je priča o odrastanju i gospodarenju svojom sudbinom.


Ranko Trifković nije bio siguran da li je bata ili seka. Zato se pridružio putujućem pozorištu, te je igrao i pevao širom Evrope. Kad je skapirao da je bata posadio je hektar i odao se poljskim radovima. Možete ga zateći na blogu Igrorama.

Editors choice