Poznati peruanski književnik Mario Vargas Ljosa (Mario Vargas Llosa) jednom je izjavio: “Dobra književnost nije samo zabava, iako jeste fantastična zabava, nego je takođe nešto što omogućava bolje razumevanje sveta u kojem živite”, pa ne čudi činjenica što je svako njegovo delo svojevrsna riznica zabave i sveta oko nas. Romanopisac, novinar i esejista, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2010. godine spada u red najvećih pisaca španskog govornog područja.

Postao je poznat posle objavljivanja romana “Glad i psi” 1963. godine, a zatim su se nizali romani, dramska dela, studije, priče i eseji. Za njegova dela je karakteristično to da se veoma razlikuju – jedan je komičan, drugi istorijski, treći pak filozofsko-sociološko-psihološki, ali ono što nas dodatno fascinira jeste Ljosina sposobnost da se menja od dela do dela i prilagođava stil sadržini. Iako je ovo bio veoma težak izbor, pred vama su tri dela koja vam preporučujemo od ovog velikog književnika, a sigurni smo da kada jednom uđete u njegov svet proze nećete želeti da izađete, već ćete tražiti još, još i još.

Untitled Usred(u) čitanja: Mario Vargas Llosa

Uživajte u delima velikog Maria Vargasa Ljose

“Razgovor u Katedrali” (Conversación en la catedral)

Ovo je kultno delo Maria Vargasa Ljose koje obrađuje temu politike i moći u Peruu pedesetih godina prošlog veka. S obzirom na to da je Ljosa bio veoma politički aktivan, ovo delo je zasnovao na politici svoje zemlje, ali sa osvrtom na običaje, različite forme vlasti i ličnosti koji su na vlasti. Sa politikom vešto prepliće privatne živote glavnih junaka, dvojice starih poznanika koji se slučajno sreću u kafani i počinju priču o svojim životima u toku prethodnih godina, ali i priču o stanju u Peruu. Sam Ljosa je za ovaj roman rekao da je pokušao da napravi presek čileanskog društva i tako predstavi sve slojeve – od vladajućih do podzemlja. Osim politike, svi ljubitelji putovanja biće oduševljeni prikazom Lime i okolnih mesta, kao i prikazom različitih stilova života u Peruu.

“Pohvala pomajci” (Elogio de la madrastra)

U ovom delu Ljosa na veoma provokativan način predstavlja ljubav i erotiku. Kroz tumačenja šest reprodukcija slika, oživljava ih i prepliće mit i stvarnost dok tka priču oko svake. Nevelika obimom, ova knjiga je za sve one koji se ne stide svoje seksualnosti i koji se neće zacrveniti prilikom čitanja. Tri ključne teme su: odnos između pomajke Lukrecije i dečaka Albusa, koji je veoma dinamično prikazan, don Rigobertovi rituali u kupatilu i tumačenje slika prikazanih putem reprodukcija, njihovo “oživljavanje” i prelivanje u priče.

“Avanture nevaljale devojčice” (Travesuras de la niña mala)

Ljubavni roman koji vas svojom glavnom temom, kakvo je pravo lice ljubavi, u potpunosti obuzima i drži pažnju do kraja knjige. Roman o ljubavi, ali onoj pravoj, za ceo život, koju malo ko doživi. Priča prati odnos Rikarda i “nevaljale devojčice” od rane mladosti pa sve do starosti, od šezdesetih do devedesetih godina prošlog veka. Rikardo ostvaruje davnašnju želju da živi u Parizu, ali susret sa prvom ljubavlju promeniće sve. Nevaljala devojčica je veoma vešto prikazana, kao i sam njihov odnos. Sa svakom stranicom bićete sve više upetljani u emocionalni svet junaka, a Ljosa će vam majstorski objasniti da se ljubav ne može definisati, da je ona baš kao vlasnica hiljadu lica, baš kao nevaljala devojčica.

Prethodne tekstove iz serijala “Usred(u) čitanja” možete pronaći ovde.


Lola Radosavljević – bavi se jezikom, književnost nosi u srcu, a osmeh na licu. Hrabro ide kroz život, čuva večito dete u sebi, ruku pod ruku sa Mikom i njegovom parolom “Dok drugi objašnjavaju život, ti mahni rukom i odživi ga!”

Comments