Prethodne tekstove iz serijala “Usred(u) čitanja” možete pronaći ovde.

Specijalista za ljubavne romane. Ukoliko ste pomislili na Nikolasa Sparksa (Nicholas Sparks), bili ste u pravu! Ovaj američki pisac je kroz svaki svoj roman uspeo da dočara posebnu ljubavnu priču koju ćete osetiti kao da ste je proživeli. Veliki broj njegovih knjiga je dobio titule bestselera, a čak sedam je završilo na bioskopskom platnu. Ljubav kao univerzalna tema; bol i patnja koje možete osetiti na svojoj koži. Negde ćete čitati o onom čuvenom hepi endu, a negde ćete, nažalost, morati da tražite maramice listajući poslednje stranice nekih od romana. U svakom od njih naći ćete neku autobiografsku nit koju je kao glavni sastojak Sparks dodao. Filmovi snimljeni po njegovim romanima dostigli su visoku zaradu i još višu gledanost.

Slika Usred(u) čitanja: Nicholas Sparks

Predstavljamo vam tri knjige Nikolasa Sparksa

Beležnica” (The Notebook)

Ukoliko vas zanimaju citati ovog filma, nema potrebe da ih tražite na internetu. Dovoljno je da odete u biblioteku i uzmete knjigu koja je bila temelj pisanju scenarija za istoimeni film. Na svakoj stranici ćete naći bar jednu idealnu izjavu ljubavi. Srceparajuća priča koja je započeta onda kad tek postajete svesni sebe i sposobnosti da volite nekoga. Dvoje mladih, u filmu su to Rejčel Mekadams (Rachel McAdams) i Rajan Gosling (Ryan Gosling), zaljubljuju se tokom letnjeg raspusta jedno u drugo i čini se da tu vezu niko nikada neće moći da preseče. Usled različitog socijalnog statusa, prste umešaju roditelji i rastave ih na nekoliko godina. Kako je to sled prirodnih okolnosti, oboje vode svoje živote, ali ih zajedničko obećanje iz prošlosti opet spoji. Neću vam otkrivati kraj ovog romana, jer da biste osetili pravu i najiskreniju ljubav – trk’ u najbližu biblioteku ili knjižaru!

“Šetnja za pamćenje” (A Walk to Remember)

Ljudi se menjaju. Menjaju se zahvaljujući drugim ljudima i odnosima sa njima. Upravo to je Sparks hteo da pokaže ovom knjigom, koja je takođe ekranizovana. Ako poznajete njegov rad, odmah ćete prepoznati autobiografske detalje. Naime, “Šetnja za pamćenje” je priča o devojci koja je bila potpuno neprimetna u školi, ali se u nju zaljubio dečko koji je važio za lomitelja ženskih srca. Posle nje, slomljeno je bilo jedino njegovo srce. Ne zato što ga je ona povredila, već ga je ostavila zauvek. Bila je neizlečivo bolesna od leukemije, ali je za to vreme koje su proveli zajedno uspela da mu potpuno promeni pogled na svet. Motive za knjigu je našao u svojoj sestri, jer je ona bila bolesna, i umrla od raka samo nekoliko meseci nakon objavljivanja knjige. Koliko god da smo tužni zbog gubitka osobe koju volimo, nastavljamo da živimo sa sećanjem i tragom koji je ostavila na nas.

“Poruka u boci” (Message in a Bottle)

Ovo je još jedna od tužnih priča napisana perom Nikolasa Sparksa. Inspirisana je ljubavnom pričom njegovih roditelja. Kroz ovu knjigu vidite koliko sudbina može da vas usreći, a potom učini najnesrećnijima na svetu. Šta biste radili da jednog dana naiđete na bocu i poruku u njoj? Na ljubavno pismo posvećeno nekoj ženi sa potpisanim imenom? Da li biste potisnuli činjenicu? Ili biste krenuli u potragu za autorom tih pisama kao što je glavna junakinja knjige, Tereza, to uradila? Od trenutka kada naiđe na pismo, počinje da traga za čovekom koji je napisao to ljubavno pismo, i što je najlepše od svega – pronalazi ga i zaljubljuje se u njega. Sva ta pisma su bila posvećena njegovoj preminuloj supruzi koju nikako nije mogao da preboli. Ipak, Tereza ne želi da mu pokaže sva ta pisma koja je pronašla. Laži se obično na kraju otkriju. I obično vas rastave od onog do koga vam je stalo. Nakon godinu dana, saopštavaju joj da je on poginuo, a da je poslednje pismo koje je napisao, posvećeno upravo njoj. Ukoliko želite da osetite tu sudbinu i zapitate se da li se vama nekada desila, uzmite ovu knjigu u ruke. Shvatićete i to da je svaka istina, koliko god bolna bila, bolja od one najmanje laži. Sitna laž može da vas košta najvećeg gubitka.


Ivana Vukić se školuje za posao novinara. Jedna je od retkih koja obožava svoju buduću profesiju. Ne može da zamisli dan bez ljubavi, dragih ljudi, svog hrčka i fakulteta. Nadahnjuje je muzika Yann-a Tiersen-a, drame Biljane Srbljanović i dokumentarci. Želja joj je da jednog dana osnuje humanitarni fond i da stekne toliko iskustva kako bi definisala životnu filozofiju poput one Meše Selimovića u knjizi “Derviš i smrt”. “Čovek je proklet i žali za svim putevima kojima nije prošao.”

Comments