Toni Parsons (Tony Parsons) je jedan od najpoznatijih pisaca u Engleskoj, ali i šire. Dobro je poznat i srpskoj publici još od kraja prošlog veka, kada se pojavila njegova prva knjiga “Čovek i dečak”. Voleli ga ili ne, činjenica je da je opčinio mnoge širom sveta svojim lakim pisanjem i razumljivim stilom. Toni je nekada radio kao muzički kritičar u časopisu “NME”, pa nije ni čudo što u svakom svom delu provuče muziku kao tanku nit koja spaja porušene međuljudske odnose. Pored muzike, glavne teme njegovih romana svakako su porodica, ljubav, odnos prema deci i bračnom partneru, roditeljima… Možda je baš zato prirastao za srca mnogim svojim poklonicima, pa svakim svojim delom doživljava ponovni uspeh. Leto je idealno vreme za prepuštanje romanima jednog od najprodavanijih britanskih savremenih pisaca, stoga knjige u ruke i uživajte.

foto9 Usred(u) čitanja: Tony Parsons

Pravi izbor za kraj leta

“Čovek i dečak” (Man and Boy)

Neverovatno zanimljiv i uzbudljiv roman o čoveku koji je na teži način morao da nauči osnovne lekcije iz života i ljubavi. Reč je o Hariju Silveru koji ima sve – uspešan posao na televiziji, predivnu suprugu i dobro dete. U jednom trenutku ludila, gubi glavu i odbacuje sve što ima. Ovo je priča o tome kako Hari stiče samopoštovanje i na koji način se čovek mora pomiriti sa samim sobom. Pritom, kao samohrani roditelj ima važan zadatak, a to je da svog sina nauči šta ljubav i porodica zapravo znače. Roman je veoma dobro napisan, čitaoce vodi od smeha do suza, veoma emotivno nabijen, nećete ga ispuštati iz ruku. A kada završite sa njim, slobodno uzmite drugi deo “Čovek i žena” (Man and Wife), kao i treći “Ljudi i dečaci” (Men from Boys) i saznajte šta se dalje dešavalo sa junakom koji će vam, sigurni smo, postati omiljen.

“Novi početak” (Starting Over)

Ovo je priča o tome kako starimo, kako se na tom putu odrastanja odričemo svojih snova i koliko šanse imamo da život učinimo pravim. Toni se ovim romanom vraća temi koja ga je prvim romanom vinula u vrh slavnih: ljubavi, međuljudskim odnosima i samom životu. Priča prati život Džordža Bejlija koji nakon srčanog udara dobija još jednu priliku za život, presađuju mu srce devetnaestogodišnjaka i tada se sve menja. Menja se njegov odnos prema deci, ženi, prema samom načinu života sve do trenutka kada se Džordž zasiti tog novog i poželi svoj život nazad. U ovom romanu Toni je svojim umećem obradio najveće dileme savremenog života.

“Odlasci” (Departures: Seven Stories from Heathrow)

Najnovije Tonijevo delo predstavlja zbirku od sedam kratkih priča koje su zasnovane na njegovom boravku na aerodromu “Hitrou” u toku jedne nedelje. Kao zvanični aerodromski pisac, Toni nam predstavlja “Hitrou” kakav do sada nismo videli, kao neki grad sa 75 miliona putnika koji prođu kroz njega svake godine, kao mesto na kome snovi i putovanja počinju i završavaju se. Kroz ove kratke priče prikazao je aerodrom koji vrvi od života, putnike, ali i one koji nigde ne putuju, a omogućavaju drugima da posete sve krajeve sveta. Uz prvu zbirku priča ovog popularnog pisca smejaćete se i plakati, a vaš boravak na aerodromima nikada više neće biti isti.

Izvori fotografija: amazon.com, harpercollins.co.uk, blogs.mirror.co.uk, thaizer.com

Prethodne tekstove iz serijala “Usred(u) čitanja” možete pronaći ovde.


Lola Radosavljević – bavi se jezikom, književnost nosi u srcu, a osmeh na licu. Hrabro ide kroz život, čuva večito dete u sebi, ruku pod ruku sa Mikom i njegovom parolom “Dok drugi objašnjavaju život, ti mahni rukom i odživi ga!”

Comments