Prvi korak kada su namirnice u pitanju jeste definisati koje su zdrave i hranljive i koji je najlakši način da ih sačuvate i učinite svežim za duži vremenski period?

Kupovina velike količine hrane odjednom, navika je mnogih porodičnih ljudi koji nemaju vremena da idu svakog dana i kupuju sveže povrće i voće zbog silnih obaveza.

Postoji mnogo strategija da život učinite lepšim i lakšim. Sada sledi spisak namirnica koje su teško kvarljive i mogu dugo da stoje u prvobitnom obliku. Kasnije ih možete razgrađivati, koristeći ih kao sastojak određenih jela.

Slika 191 Uštedi i nahrani se

Sveže namirnice važne su za ishranu

– Kupujte sezonsko voće i povrće. To možda deluje skupo, ali je mnogo isplatljivije kupiti jagode ili višnje kada im je sezona, nego preko zime.

– Višak povrća nikako ne bacajte već iskoristite. Ili zamrznite ili napravite salatu koja će stajati preko zime, a i poslužiće kao odličan dodatak jelima.

– Napravite listu. Pre nego što krenete u kupovinu, najbolje je napraviti spisak stvari koje su vam neophodne. Tako imate lepši pregled onoga što vam je neophodno. Ako pratite listu, nećete doći u situaciju da kupite nepotrebne stvari.

– Ne idite u nabavku gladni. Odlazak u prodavnicu sa praznim stomakom nije najbolje rešenje. Osećaj gladi zamagljuje pravu sliku potrebnih namirnica.

– Izbegavajte preskupe stvari. Bilo kakav popust uvek je dobrodošao. Prodavnice imaju tu tendenciju da obeleže stvari koje su na akciji. Neka vam to posluži kao smernica prilikom obavljanja kupovine.

– Pronađite mesto gde možete naći najjeftinije naminice. Svaki proizvod ima svoj zlatni izvor gde su cene znatno manje. Ne plašite se takođe da probate alternativne stvari koje su na biljnoj osnovi, a odlična su zamena.

– Postoje i druge metode da se sačuvaju namirnice osim smrzavanja. Dolazi u obzir i njihovo prerađivanje, sitno sekcanje i začinjavanje. Ovako konzervirana hrana može izdržati određeni vremenski period.

– Pre kupovine, dobro pogledajte šta imate u kuhinji. Možda previdite da nemate neku namirnicu i kupite je bespotrebno. Zato dobro otvorite oči i dva puta proverite šta vam fali.

– Obratite pažnju i na rok trajanja koji je utisnut na rubu proizvoda.

– Bićete iznenađeni činjenicom da zdrave stvari duže traju. Postoji studija koja potvrđuje da se zdravi proizvodi hranljiviji, a da pritom ne goje.

– Izbegavajte kupovinu već napravljenih jela. Ponekad je bolje pomučiti se i napraviti svež obrok, nego kupiti gotovo jelo.

– Pažljivo sa kupovinom na pijacama. Veoma je važno proveriti proizvod koji kupujete. Nikada ne treba izabrati nesigurnu varijantu.

– Koristite zamrzivač.

Zamrzivač je vaš najbolji prijatelj kada je čuvanje hrane u pitanju. Nikako ne zaboravite na njegovu moć i značaj u ishrani.

Izvor fotografije: mikaanticforum.org


Violeta Stojanović

Comments