Razmislite – najbolji deo starenja je iskustvo i samopouzdanje, integritet, lični stil, ljubav prema sebi, nešto što vi tek pokušavate da osvojite i dostignete. Zato nemojte više nikada izgovoriti „četrdesete su nove dvadesete“, jer to zvuči kao šamar svemu što neko sa četrdestak jeste, a vi sa dvadesetak još ni izdaleka niste. Kada bi žene u zrelim godinama pravile spisak kvalifikacija za batine, ova i slične izjave bi vam osigurale mesto. Uvredljivi komentari i komplimenti su nešto što žene starije od 40 redovno dobijaju umesto pravih komplimenata, od osoba koje ne razmišljaju o onome što govore.

Uvedljivi komentari i komplimenti koje treba da prestanite da upućujete zrelim ženama

Četrdesete su nove dvadesete

Možda zaista imate dobru nameru i dobar osećaj kada ovo izgovarate, u smislu da neko ima još mnogo života pred sobom i da je u usponu, ali kako biste se vi osećali kada bi vam osoba kojoj ste uputili „kompliment“ uzvrati sa „dvadesete su vreme gluposti i iluzija, nikad se ne bih menjala sa tobom“. Nemojte se preterano iznenaditi, ako čujete ovakvu ili sličnu reakciju na svoju dobronamernu izjavu. Neko duplo stariji od vas, kao što rekosmo na početku, ima sve ono što vi tek treba da razumete, uradite, prihvatite, osvojite i ne bi voleo da se ponovo nađe na vašem mestu, pošto dobro zna cenu sazrevanja. Umesto toga, kada se iznenadite kad saznate da je neko stariji nego što ste mislili, recite nešto kao „to su odlične godine, nadam se da ću ih i ja dostići na sličan način“.

Uvredljivi komentari i komplimenti tipa „odlično izgledaš za svoje godine“

Isto tako izjave kao što su „tako si energičan za svoje godine“ ili „to je odlično za tvoje godine“ ili svaka izjava koja uključuje „tvoje godine“ produžava spisak uvreljivih komentara u beskraj. Da li ste nešto naučili od Džej Lo? Lepota, moć i energija nemaju veze sa godinama. Ako ništa drugo – sa godinama su još bolje. Mladost se ne može izjednačiti sa lepotom i privlačnošću, ako je neko seksi i izgleda odlično, recite mu to neposredno, bez obaziranja na godine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @atyourtaste

Pročitajte i ovo: Stvari koje treba da prestanete da govorite svojim punijim prijateljicama

Zar trudnoća nije rizična u tvojim godinama

Možda se zaista divite ženi koja se usuđuje na trudnoću u zrelim godinama, ali izrazite svoje poštovanje na adekvatan način, a brigu zadržite za sebe – ona već zna u šta se upušta, bilo da joj je to prva, druga ili treća trudnoća.

Uvredljivi komentari tipa „kakva si kuguarka“ ili „prava si MILF“

Aluzije na to da zrela žena ima mlađeg partnera, nepristojne su i bezobrazne. Da li imate neki takav izraz (neka vrsta divlje zveri, ili skraćenice) za zrelog muškarca, koji izlazi sa mlađim ženama? Nemate. Budite pristojni, da ne biste delovali zavidljivo i ugroženo autentičnim moćima koje zrele žene imaju (a vi još nemate).

Hrabro je što nosiš mini-suknju

Ako su dvadesete prostor za pravljenje (velikih) grešaka, tridesete za pronalaženje sopstvenog stila, onda su četrdesete vreme kada vas uopšte nije briga šta neko misli o vašim mini suknjama, šljokicama i pocepanim farmericama. Hrabro? Ne, hrabrost je rezervisana za druge izbore. Oblačenje u zrelim godinama je zabavno. Uvredljivi komentari i komplimenti su dosadni (i pasivno agresivni).

Pročitajte i ovo: Ove stvari treba da prestanete da govorite svojim single prijateljima

Uvredljivi komentari koji su gori od uvredljivih komplimenata

Oh, to je nešto za mlade, ne bi ti to razumela

Bilo da se radi o nekoj društvenoj mreži, slengu, modi ili poslednjoj viralnoj pojavi, budite ljubazni i objasnite o čemu se radi, ako vas žena starija od 40 (vaša majka, tetka, komšinica, poznanica) pita. Jednom ćete i vi imati 40 i imaćete drugačije prioritete, pa ćete morati nekog mlađeg da pitate da vam demistifikuje neki trenutni trend ili izraz. Ne ponašajte se pokroviteljski, to je nepristojno.

Da li si u menopauzi, ili tako nešto

A da li ste vi još u pubertetu? Kako se osećate kada ste pod nabojem (ljuti, besni, uplakani, anksiozni), a neko vas pita da li ste u PMS-u? Znate li da ćete iz PMS-a lagano ući u predmenopauzu, u kojoj će vam PMS biti mngo izraženiji, a onda u menopauzu, sa svim simptomima hormonskog ludila koje još niste iskusili? Saznaćete. Ako već uzimate u razmatranje nečije ponašanje pod uticajem horomona, pokažite empatiju i postavite pitanja o tome kako se neko oseća i kako se nosi sa tim kako se oseća. Ljubaznost i saosećajnost su uvek potrebne i dobrodošle, bez obzira na godine. Uvedljivi komentari nikome nisu potrebni.

Naslovna fotografija: instagram.com/atyourtaste

Brankica Milošević

Comments