Bez obzira na to da li radite na gubitku masti, težine, ili na izgradnji mišića, važno je da se postarate da oni budu dobro nahranjeni, kako biste imale najbolje rezultate. Zato je važno dnevno konzumirati dovoljnu dozu proteina. Oni će se postarati da vaše telo dobije sirove materijale koje će koristiti da oporavi i unapredi vaše mišiće. Ako ne želite uvek da pijete protein šejk ili ga prosto ne volite – zdrava alternativa su užine koje se sastoje od namirnica čijim kombinovanjem dobijate dovoljnu količinu proteina! Dakle, jednako dobro kao da ste popile proteinski šejk.

Ako zaista želite da se postarate da unosite dovoljno proteina svakoga dana – imajte u vidu da je to minimum 20g proteina. Naravno, jedan deo ćete uneti kroz obrok koji sadrži meso. Međutim, podjednako su važne i užine koje u ovom slučaju koristite umesto proteinskog napitka, bilo posle ili pre treninga (kao i danima kada pravite pauze). Ono što je sjajno kod ovakvih užina je to što sadrže kvalitetnu količinu proteina, a brzo se pripremaju. To je ključno za brz i potreban unos proteina posle treninga, a tako će oporavak tela i mišića biti mnogo brži!

Konzervirana tuna

Neverovatna je količina proteina koju sadrži tuna! Sjajna je namirnica za užinu, ali i zdrav obrok. Na samo 100g ima 20g proteina, a i dodatno je pogodna, jer se brzo apsorbuje u telu. Veličina porcije koja je potrebna za užinu je 100g do 120g. Tunu možete pomešati sa jogurtom, posuti sa malo limunovog soka ili balzamiko sirćeta.

Jaja

Kuvana jaja su sjajna kao užina posle treninga, jer se veoma brzo mogu pripremiti (čak i unapred pripremljena možete držati u frižideru). Da biste imale dovoljan unos proteina kroz ovu užinu – potrebna su vam 3 jaja. Kada jedete belanca i žumanca zajedno, dobijate kompletan izvor proteina koji vam je potreban, posebno nakon treninga. Iako deluje kao suviše obična užina, nutritivno je bogata, a niskokalorična (jedno jaje ima svega 78 kalorija). Ako niste ljubitelj kuvanih jaja, uvek možete napraviti i kajganu ili omlet! 

Comments