Wedding Bell Blues (sezona 5, epizoda 13)

Premijera: 8. februar 2005.

Iako su gledaoci bili zadovoljni što su se Emily i Richard pomirili nakon višemesečne prepirke, infantilna drama počinje da se odigrava između Lorelai, Lukea i Christophera. Lukeov odgovor na Christopherov pijani ispad potvrđuje i učvršćuje dinamiku koju smo pomno pratili prethodnih pet sezona. Bez obzira na čijoj se strani nalazil, Luke je oduvek u većoj meri bio otac za Rory, nego Christopher, i to se ne dovodi u pitanje. “Ti i ja – završili smo”, Lorelai kaže Emily kad sazna da je pokušala da joj sabotira odnos sa Lukeom. I ne krivimo je.

Friday Night‘s Alright For Fighting (sezona 6, epizoda 13)

Premijera: 31. januar 2006.

Nesporazumi su ustaljena tema u svim sezonama serije Gilmore Girls, pa postoji samo nekoliko trenutaka pored epizode Friday Night‘s Alright For Fighting gde junaci zaista diskutuju ili rešavaju stvari na racionalan i zreo način. Iako je serija počela da gubi na intenzitetu u to vreme, pa su ubacili Lukeovu ćerku za koju nije znao da postoji pa ni o tome nije obavestio Lorelai, ova epizoda je jedna od najboljih samo iz razloga što se Gilmoreovi svađaju i pričaju o svemu onome što ih je dugo mučilo.

I‘d Rather Be in Philadelphia (sezona 7, epizoda 13)

Premijera: 6. februar 2007.

Sedma sezona je možda najmanje upečatljiva od svih sezona serije, ali ova epizoda se ističe zbog emotivne spone koju stvara između gledalaca i junaka, podsećajući nas da će naši voljeni uvek biti tu da nas podrže u teškim vremenima. Epizoda nas podseća i na to ko je uvek bio tu za Lorelai i Rory, i ko će uvek i biti.

Naslovna fotografija: instagram.com/gilmorestarshollow

Dušan Veselinović

Comments