Jedna od najbitnijh stvari kada tražite posao je svakako vaš CV. Vaša biografija je prva stvar koju poslodavaci vide pre nego što vas pozovu na razgovor, pa je jako važno kako je napisan. Da biste prošli u drugi krug potrebno je da vaš CV bude dobro napisan kako biste privukli pažnju poslodavaca da vas pozove na razgovor.

U njemu se moraju naći lični podaci, obrazovanja, iskustvo i druge stavke.

Pored ovih pravila za pisanje biografije postoje stvari koje nikako ne bi trebalo da se nađu u vašem CV-iju.

biografije Vaša biografija: Preskočite ovih sedam stvari

Nemojte stavljati uvode u CV. Ove se nikako ne bi trebalo naći u vašoj bopgrafiji, jer je logično da tražite posao ako ste se već na njaga konkurisali pa nema potrebe da to posebno naglašavate.

Izbacite irelevantna radna iskustva. Moždas ste vi bili najbolji pica majstor dok ste radili za vreme studiranja, ali ovakav posao je potpuno irelevantan ukoliko ste kasnije konkurisali za poziciju grafičkog dizajnera.

biografija1 Vaša biografija: Preskočite ovih sedam stvari

Izbacite svoje lične podatke iz CV-ija. Možda su podaci kao što su broj lične karte, zdravstvenog osiguranja i slično, potrebni u banci ali svakako nisu bitni vašem budućem poslodavcu.

Nemojte nabrajati hobije. Koga zapravo zanima šta vi volite da radite u slobodno vreme. To možda može nešto više da kaže o vašoj ličnosti, ali neće biti od koristi da bi se poslodavac odlučio baš za vas. Izbacite ovo iz biografije, i uštedite vaš papir i vreme poslodavca.

biografija3 Vaša biografija: Preskočite ovih sedam stvari

Kosrsitite profesionalni imejl. Ako još uvek koristite littlegirl123@yahoo.com vreme je da promenite svoju imejl adresu.

Nemojte davati podatke trenutnog poslodavca. Ukoliko želite da vas ne otpuste sa trenutnog posla, najbolje je da ne stavljate kontakt podatke trenitnog poslodavca.

biografija2 Vaša biografija: Preskočite ovih sedam stvari

Nemojte stavljati vaše godine. Ukoliko smatrate da vas poslodavci mogu diskriminisati zbog vaših godina najbolje je da ih ne stavljate u biografiju.

Mirjana Radojević

Comments