Godinama sam iskreno verovala da bih bila mnogo srećnija da sam na nekom drugom mestu, sa nekim drugim ljudima u nekim drugačijim okolnostima. Stalno sam tražila to neko mesto koje bi mi dalo osećaj potpunog pripadanja, zadovoljstva bivanja. Ovaj osećaj me je vodio kroz različite situacije. Jednog dana setila sam se filma “Čarobnjak iz Oza” (The Wizard of Oz). I tada sam shvatila da sam ja Doroti (Dorothy). Kao i ona, i ja sam tragala za svojim snovima.

Kao dete bila sam veoma uplašena i uznemirena gledajući ovaj film. Brinula sam se za Doroti. Nije mi se nimalo dopadala ideja što je morala da ode iz mirne i idilične porodične situacije. Međutim, u želji da otkrijem svoju kompletnost, shvatila sam da je proces traganja neminovan. Kao i Doroti, i ja sam morala da prođem kroz svoja iskustva i putovanja da bih otkrila ono što sam tražila.

Slika 144 Vaša mapa za srećniji život

Doroti na svom putovanju

Uvek kada se upustim u nove situacije u meni se budi osećaj da ja nisam dovoljno dobra za to. Da nemam dovoljno znanja, iskustva ili šta god već, znate kako to ide. Ovaj osećaj da nismo dovoljno dobri za nove poduhvate podsetio me je na Strašila (Scarecrow), kojeg Doroti upoznaje prvog na svom traganju. Koliko puta ste preispitivali sebe pre nego što ste i pomislili da se upustite u nova iskustva? Ja znam da to stalno radim. Da li je to dobro? Ne znam, ali mislim da je neminovno da biste došli do iskrenih odgovora u odnosu sa samim sobom.

I kada sam bila potpuno sigurna da znam šta želim u meni se budi strah da to uradim. I to iz najrazličitijih razloga. Strah jeste sastavni deo ovog putovanja, zato Doroti upoznaje plašljivog lava (Cowardly Lion), što je samo po sebi već paradoksalno. Mi svi imamo hrabrosti da uradimo sve što je potrebno da bismo ostvarili svoje snove, ali veoma često toga nismo svesni. I zato je veoma važno da sebi dozvolimo sva ta različita iskustva kako bismo otkrili gde su granice našeg prihvatanja.

Dozvoljavajući sebi da prođem kroz nova, raznovrsna iskustva upoznala sam svoju pravu prirodu. Često sam bila veoma iznenađena na koji način sam reagovala i kako sam se osećala u tim situacijama. Uvek sam mislila da bih to uradila drugačije. Zato jeste važno da imate lično iskustvo u stvarima koje su vam bitne. To vam daje prostor da oblikujete svoje najiskrenije emocije, svoju ljubav i razumevanje za sebe, ali i za druge. Tako je Doroti na svom putu upoznala Metalka (Tin Man) uz kojeg je sebi dozvolila da emotivno raste.

Najveći izazov za mene u mom procesu traganja bilo je prevazilaženje naučenih i do tada prihvaćenih mehanizama funkcionisanja. Ako se vaši snovi sukobljavaju sa onim u šta ste do tada verovali onda se javlja velika dilema. Za Doroti ovo je bio odnos sa vešticom (Witch) koja joj je ozbiljno otežavala stvari. Jedini način da ovo prevaziđete jeste da verujete u dobro u vama. I onda upoznate Glendu (Glenda the Good Witch), dobru vilu koja vam pomaže da prevaziđete svoje prepreke. Ako nešto želite, verujte da vi to možete da uradite, a vreme će već samo pokazati i kako.

Uvek kada sam se nalazila u novoj situaciji želela sam da imam kontrolu nad dešavanjima i bila sam veoma oprezna u svemu što sam radila. Ovo mi je stvaralo osećaj sigurnosti. Kao što je Doroti pažljivo slušala čarobnjaka i pokušavala da uradi sve što joj govori i ja sam pratila instrukcije svog uma. Iako je ovo bilo super korisno u svakodnevnom funkcionisanju, ipak nije moglo da ostvari moje želje. Shvatila sam da nije praktičnost ono što će mi pomoći, nego maštovitost. I tako, pustila sam da me moja intuicija odvede tamo gde želim.

Ceo svoj život tražila sam istinu izvan sebe. Doroti je pratila žuti popločani put (Yellow brick Road) idući u Smaragdni grad (Emerald City) u nadi da će otkriti način da se vrati kući. Tako sam i ja sledila razne životne filozofije dok jednog dana nisam shvatila da ne postoji univezalna mapa kako da budemo srećni. Svako od nas ima u sebi svoj način da bude srećan i zadovoljan. Sasvim je u redu ako niste baš sigurni koji je vaš put ka tom osećaju potpune ispunjenosti i mira. Dozvolite sebi da putujete, istražujete i vremenom će vam stvari biti jasnije. Ne odustajte od svog putovanja zato što stvari postaju komplikovane. Pokušajte da svaku svoju prepreku pretvorite u izazov, nešto što će vas inspirisati da promenite način razmišljanja i stvari doživite drugačije. Tako ćete otkriti beskonačne mogućnosti svoje ličnosti. Verujte u ono što volite i radite ono što vas čini srećnima i sigurno ćete ostvariti svaki svoj san.

Vežba br. 15  –  Oslobodite se svojih strahova

U pesmi “Wear Sunscreem” u jednoj strofi savetuju vam da: “Uradite svakog dana jednu stvar koja vas plaši.”

Ovo je sasvim dobra ideja. Ako uzmete u obzir da kada ste uplašeni luči se adrenalin i kada preživite bez posledica neku situaciju koja vas prestravljuje, vi se osećate fantastično zadovoljno. I tako sam ja odlučila da naučim stoj na rukama. Iako sam godimana vežbala razne sportove i znam da sam fizički u prilično dobroj kondiciji, ideja da uradim stoj na rukama me je prestravljivala. Irealni strah, potpuno se slažem, ali tu se nije moglo mnogo promeniti. I tako, jednog dana odlučila sam da uradim nešto po tom pitanju. Prvo sam sedela mirno i zamišljala sebe kako zauzimam savršeni položaj stoja na rukama. Nakon toga, polako sam se privikavala na ovu ideju dok jednog dana nisam pokušala to i da uradim. Neverovatno, fantastično. Potpuno je super kada uradite nešto čega se plašite i sve prođe baš kako treba. Toliko sam bila srećna da sam danima samo o tome pričala. Ja znam da ovo nije nikakav poseban podvig da bi se prepričavao, ali ja sam prevazišla svoj strah a to jeste važno. Čovek se oseća veoma dobro i rasterećeno kada se malo oslobodi straha koji stalno nosi sa sobom. I zato je ova vežba važna. Pomaže vam da se rasteretite i osećate lako i zadovoljno. Zato pronađite nešto što vas plaši i polako savladajte taj strah. Sigurna sam da će vam prijati.

Izvor fotografije: rts.rs


Maja Selaković voli da se izražava kroz slike, čini joj se da se stvari tako doživljavaju intuitivnije i da je komunikacija smislenija. Ljubav prema vizuelnim umetnostima provela ju je kroz fotografiju, advertising, televiziju i film.

Comments