Dođu takvi momenti, kad vam nije dovoljno da prevrnete celu kuću naglavce i izbacite sve što vam je višak, nego morate sve da preuredite, da biste mogli ponovo da dišete.

Žene se bacaju u ovakva velika spremanja sa istom rešenošću i efikasnošću sa kojom isprazne ormare i napune kutije, koje posle ostave pored kontejnera.

Mi volimo da čuvamo i gomilamo i sto puta nam bude žao da bacimo nešto što nam je neko poklonio, ili što odavno više ne koristimo, ili što se polomilo i nikad nikako da ga popravimo… Ali kad rešimo da raskrčimo prostor, nemamo milosti.

Jer da bi nove stvari došle, stare moraju da odu.

Takav je zakon.

I to ne neki koji su izmislili ljudi, pa sigurno ima rupe i manjkavosti i moguće ga je izbeći.

Kosmički zakoni nemaju rupe, jer nisu izmišljeni da bi stvari po njima funkcionisale, nego su proizašli iz funkcionisanja stvari.

Eto. Staro mora da ode.

Plačemo i ljutimo se i nesigurne smo i rizikujemo i tužne smo, ali spremne smo da sve pretresemo i barem pola odbacimo.

Recimo, kad shvatimo da je vezi kraj.

Obrišemo ga sa Facebooka, izbrišemo broj telefona. Možda obrišemo i neke njegove prijatelje. Iz praktičnih razloga.

238562 ilustrasi rambut 663 382 Veliko spremanje života

Spremni za nešto novo?

Odemo kod frizera i promenimo frizuru. I boju kose.

Kupimo sebi neki veoma luksuzan komad garderobe, zbog koga zatim smršamo šest kilograma u najkraćem roku.

Počnemo opet da radimo onaj program vežbi, koji nam je tako prijao, ili krenemo u teretanu, ili nešto. Aktivno.

Svaka mrvica samopouzdanja je potrebna i dobrodošla. Jer nam daje osećaj da ponovo upravljamo svojim životom i da ništa ne moramo da činimo zbog nekog. Samo zbog sebe.

Upišemo onaj kurs, koji smo odlagale, jer nas je on ismevao zbog naših alternativnih interesovanja. Naučimo da štrikamo. Počnemo da izlazimo svake subote, ne razmišljajući o tome da li nam se baš izlazi. Postavljamo sebi zadatke i ispunjavamo ih. Ne kukamo.

Demonstrativna i prpošna akcija ubrzo dobije svoju pravu meru, ustanovimo tempo koji nam odgovara, zadržimo se na aktivnostima koje nam baš prijaju, odbacimo neke sa kojima smo se zaletele, otkrijemo da smo se od nekih ljudi udaljile, a da nam neki drugi više odgovaraju za druženje. Počnemo da primećujemo muškarce koji ni po čemu ne liče na njega.

Na primer.

Svi prelomni momenti u životu dobri su za veliko spremanje. Razvod, preseljenje, promena posla, trudnoća, gubitak i iznenadna neočekivana sreća koja nam donosi ostvarenje nekog sna.

Svaki povod je dobar. S vremena na vreme treba preispitati sve stavove, sve odnose, sve rutine, sve koncepte.

I sigurno ćemo otkriti da nam neki više ničemu ne služe. Da moramo da ih odbacimo i zamenimo, jer su se potrošili i prevazišli smo ih.

Ne moramo da učinimo ništa radikalno i spektakularno, samo ono što je odavno trebalo, a nismo imali volje, ili što smo oduvek želeli, a nismo imali samopouzdanja.

Veliko spremanje služi da postanemo više svoji i da se bolje orijentišemo u sadašnjosti.


Aleksina Đorđević

Comments