U poslednje vreme smo svedočili velikim comebackovima raznih dekada, stilova i trendova, i da se razumemo, nema tu ničega specijalno šokantnog, budući da moda uvek to radi. Obrće, prevrće, reciklira, izvlači iz budžaka sećanja stvari koje smo duboko potisnuli i nadali se da smo ih zaboravili, kao banana šnale recimo (neću Pradi zaboraviti taj jezivi revival dok sam živa) da bi ih vratila kao ultimativne trendove i tako redom. Prošlih sezona 80-e su bile ta THE dekada koja je zagospodarila modnim pistama sveta, tu je bila nekoliko sezona što zimskih što letnjih, i kako stoje stvari 80-e nemaju nameru da nas napuste skoro. Međutim, u poslednje vreme dizajneri nas vraćaju još malo unazad, i eto nas malo po malo opet u 70-im. Ove godine su, kada je moda u pitanju, definitivno one na koje se najčešće vraćalo, verovatno upravo zbog same prirode obe dekade i celokupne atmosfere koja se naravno ogledala i u modi između ostalog. Zahvaljujući eri ćudljive autentičnosti i unikatnosti, i slobode izražavanja 70-e i njihov stil su zrak svetla koji konstantno privlači dizajnere i ljubitelje mode. Jer zapravo, kad malo bolje razmislimo, ova dekada je ona koja je definisala sve te neke potkategorije i stilove koje poznajemo i danas i koje upotrebljavamo u modnom rečniku. Od hipi preko glam rocka i discoa do boho stila, bezbrojni legendarni lookovi su definisani upravo u ovoj eri i nije ni čudo što ona ne prestaje da oduševljava. Jedino što je danas potrebno da znaš jeste kako da ti budu prava inspiracija i kako da preradiš stare trendove da savršeno odgovaraju tvom garderoberu i stilu. Ono što je izuzetno bitno je da, kao i dizajneri, napraviš savremenu interpretaciju retro stila, pre nego da kopiraš neki look iz 70-ih od glave do pete. Ma koliko ti se nešto dopalo, direktnim preslikavanjem outfita i looka ćeš pre izgledati zastarelo i prevaziđeno, nego stilizovano i u trendu.

Pored toga što su ovo godine formiranja nekih od najvećih modnih stilova i žanrova kao boho chic, glam rock, etno, vojnički, sport-chic i drugi stilovi, ovo je i vreme kada su se neki od najpriznatijih modnih komada “rodili” kao što su farmerke sa visokim strukom, zvonaste pantalone, rese na jaknama i slično. Za koje 70-e se ti opredeljuješ ove sezone, i znaš li kako da ih nosiš?

Dancing queen

Sjaj i svetlucavost disco mode su postali ponovo popularni među dizajnerima ali i poznatim ličnostima koje sa zadovoljstvom nose srebrne jakne i pantalone, šljokičaste haljine, svetlucave torbe. Ekstravagantno i sjajno, to su ključne reči ove podgrupe 70-ih. Metalik, šljokice, uske i duboke pantalone, neonske boje, sve to je sačinjavalo srž disco garderobera 70-ih i još jednom ugledalo svetlost dana i danas. Ovi lookovi su ponudili određenu dozu neobičnosti ali i luksuza koje drugi lookovi 70-ih nisu nosili u sebi, i bili su savršeni za večernja događanja, proslave, žurke, Studio 54 lifestyle. Danas, disco stil se vraća na velika vrata, čak i njegovi najdramatičniji momenti kao što je neonski kolorit koji je već par puta dominirao na Prada revijama, i ako želiš da budeš primećena, unesi malo šljokica u noćni repertoar.

Comments