Etno vajb

Hipi kultura kraja 60-ih i 70-ih je donela ne samo poštovanje prema raznim kulturama već i iskrenu ljubav prema tradicionalnim krojevima, materijalima i zanatima, i ako se nekada desila kulturološka eksplozija to je bilo ovih godina, kada su se posebno voleli i nosi kaftani ili bilo šta sa etno printom. Raznobojnost i raznovrsni paterni. Za razliku od samog hipi stila, etno lookovi su se bazirali na dizajnu raznih kulutra i pozajmljivali detalje sa tradicionalnih nošnji različitih nacija. Najčešći su bili evropski folk motivi i motivi sa odeće američkih starosedelaca. Za ovaj trend potrebno ti je manje više isto to i danas. Budi otvorena za kaftane, kimonoe, pončo i njihovo kombinovanje sa zapadnim stilom. Kimono bluza i farmerke su jedan od boljih pogodaka, a tu su i etno haljine, ili nakit sa lokalnim paternima i printovima, kao i puno puno veza.

Sporty chic

Tokom 70-ih aerobik je postao izuzetno popularan i svaka žena koja se smatrala ženom u trendu i koja se bavila sobom i svojim telom, u aerobiku je pronašla svoje sportsko ja, što je krajnje rezultovalo, sportskom modom a sportski chic načinilo velikim trendom. Trend koji je u nekoj meri praroditelj današnjeg sportskog looka, kombinovao je komfornu odeću sa elegantnim izgledom. Upravo od ovih godina sportski komadi kao što su trenerke, patike, obične majice, kompleti za trčanje su postali sastavni deo modnog garderobera svake žene, i nešto što se  sa lakoćom kombinuje i sa ostalim komadima. Recimo: rolka, trenerka i sako? Džekpot!

Glam Rock, Punk i Unisex

Glam rock je jedan od hrabrijih stilova ove dekade i ako si se do sad već pronašla u sport chic ili etno ili boho looku, sva je prilika da unisex moda koju je glam rock doneo nije tvoja šoljica čaja, ali ko zna, možda baš i jeste nešto za eksperimentisanje! Naravno da je David Bowie bio pionir ovog trenda, taj intergalaktički genije koji je i glasom i izgledom pomerao granice, i u modnom smislu popločao put i za žene i za muškarce da nose i odela i ekstravagantne komade. Zamagljujući granice između onoga što se smatra tipično maskulinim ili ženstvenim, muškarci i žene glam rock stila su prigrlili metalik, karnere, satenske bluze, hrabre boje, iskre pantalone, cipele na platformu, farbanje kose i sasvim jedinstvenu šminku. U kasnim 70-im ovaj look je pomalo počeo da se meša sa punk elementima i napravio potpuno novu ali jednako unisex punk kategoriju i stil.

Comments