Imate problema da zaspite, a kad vam uspe, često se budite i teško ponovo zaspivate. Bilo da se dešava povremeno, kad ste pod većim stresom nego obično i koji god oblik imala, nesanica je iscrpljujuća, a vi ste već probali sve što ste čuli i što su vam savetovali. Pa, probajte i ovo, možda baš vežbanje bude najdelotvornije za vas.

Trčanje

Kada ste pod stresom, ili se osećate preplavljeni negativnom energijom, trčanje može da vam pomogne da to izbacite iz sebe. Dvadesetak minuta trčanja, umerenim tempom (ali dovoljno brzo da se žestoko umorite), pročistiće vam um i promeniti hemiju organizma. Kad legnete da spavate, osećaćete se opušteno i mirno, pa čak i ako teško zaspivate, ili se noću budite, nećete se zbog toga dodatno stresirati i nervirati.

trčanje 1 Vežbe koje mogu da ti pomognu kod problema sa spavanjem

Hodanje

Možda vam trčanje ne prija, ili vam je suviše naporno – umesto toga, dobra je i brza večernja šetnja. Posle večernjeg obroka, krenite u šetnju po kvartu, keju, parku – hodajte pola sata u jednom smeru, a zatim počnite da se vraćate i to je sat vremena hodanja. Sasvim dovoljno da vam se cirkulacija ubrza, večera svari i organizam spremi za spavanje.

Joga

Hatha joga je veoma opuštajuća, jer ne uključuje neke naročito zahtevne pokrete, ili upotrebu snage. Možete ići na časove joge, a možete naučiti nekoliko asana i izvoditi ih kada vam je zgodno. Po pravilu, jogu bi trebalo raditi rano ujutru, jer je ideja da započnete dan smireni, uravnoteženi i puni energije, kako biste svaku stresnu situaciju sa kojom se susretnete tokom dana bolje kanalisali i kako biste imali prirodno opadanje energije u večernjim časovima, a da se uveče ne osećate iscrpljeno, već prijatno umorno – kao neko ko je sa zadovoljstvom okončao uspešan i ispunjen dan i spreman je za miran san.

Comments